Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3 (1970)

Matti Sadeniemi

Pääkirjoitus

Tämä Kielikellon numero ei anna täsmällisiä ohjeita siinä määrin kuin kaksi ensimmäistä. Pääteemana on puhe- ja kirjakielen suhteen selvittely.

Kirjoitettu kieli on alkuun syntynyt puhutun kuvaksi. Kuitenkin se paljolti elää omaa elämäänsä, koska me yleensä kirjoitamme niin kuin olemme nähneet kirjoitettavan, emme niin kuin olemme kuulleet sanottavan. Siten puhe- ja kirjakieli vuosisatojen mittaan ovat loitonneet toisistaan, vaikka ne toisaalta tietysti aina ovat myös vaikuttaneet toinen toiseensa. Nykyajalle on ominaista puhekielen osuuden lisääntyminen julkisessa kielenkäytössä – erityisesti yleisradio on tässä merkittävä tekijä. Siksi puhe- ja kirjakielen suhde on nyt erityisen ajankohtainen ongelma, ja Kielikello on tahtonut kiinnittää siihen huomiota. Professori Saukkonen selvittelee kirjoituksessaan etenkin puhekielen lauseopillisia poikkeavuuksia. Niitä ei tietenkään ole tarkoitettu miksikään ohjeiksi, mutta sekä kirjoitetun että puhutun kielen käyttäjän on hyvä tietää tämänkaltaisten erilaisuuksien olemassaolo. Maisteri Hämäläinen, joka on tutkinut erityisesti radion puhekieltä, selvittelee niitä äänteellisiä poikkeavuuksia, joita vapaassa puheessa ilmenee, tyylilajeissa, jotka lähenevät arkista keskustelua.

Professori Itkosen molemmat kirjoitukset kohdistuvat kirjakieleen.

Huomautettakoon, että kirjoittajat vastaavat itse kannanotoistaan.
Kielikello 3 (1970)
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »