Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1999

Riitta Eronen ja Sari Maamies

Suomen kielen lautakunnan suosituksia

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen taso on turvattava

Suomen kielen lautakunta haluaa kiinnittää huomiota äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen tasoon: Vuoden 1999 alusta tulivat voimaan uudet koululait, joissa esitellään mm. oppiaine ”äidinkieli ja kirjallisuus”; aiemmin se oli nimeltään vain ”äidinkieli”. Muutos on koulun ja oppiaineen kannalta hyvä, mutta se saattaa aiheuttaa pulmia äidinkielenopettajan pätevyysvaatimuksia määriteltäessä. Laki määrittelee, kuinka laajat opinnot pätevältä opettajalta edellytetään opetettavassa aineessa. Oppiaineessa äidinkieli ja kirjallisuus näitä aineita on kuitenkin kaksi. Lautakunta korostaa, että pätevyysvaatimuksia tulisi tässä tulkita niin, että pätevältä opettajalta vaaditaan tietynlaajuisia opintoja sekä äidinkielessä että kirjallisuudessa, ei vain jommassakummassa. Nyt lakia voi tulkita niin, että äidinkielen opettajaksi on pätevä esimerkiksi historiaa ja yleistä kirjallisuutta opiskellut. Lautakunta vetoaa kuntiin, kouluihin ja opettajien koulutuslaitoksiin, jotta lakia tulkittaisiin yhtenäisesti ja siten turvattaisiin äidinkielen ja kirjallisuuden kouluopetuksen taso.

Lautakunta haluaa kiinnittää huomiota myös siihen, että äidinkielenopetuksen tuntimäärät ovat aivan liian vähäiset siihen nähden, kuinka runsas oppiaineen sisältö on. Suomessa tuntimäärä on Euroopan pienin. Kuitenkin kielen ja kielitiedon merkitys on yhä suurempi, joten oppilaiden on saatava vankka yleissivistys omasta kielestään.
Kielikello 4/1999
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »