Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/1999

Pekka Vuoria

Mielipide

Kommentti: lääkärit ja suomen kieli

Äidinkielen opetuksen määrä ja laatu lääkärien koulutuksessa on kielipoliittinen valinta. Vaikka lääkärit käyttävät latinaa tai englantia keskinäisenä ammattikielenään, tulee suomen kielen käyttöä suosia ja edistää kaikin mahdollisin tavoin. Äidinkielen taidot eivät ole itsestään selviä, vaan niitäkin on opiskeltava.

Aikanaan röntgentyössä havaitsin, että kun Suomeen tuli ulkomaisia lääkäreitä, heidät pyrittiin sijoittamaan töihin röntgenosastolle. Katsottiin, että siellähän ei kieltä tarvita niin paljon kuin muussa lääkärintyössä. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, vaan röntgenlausunnon kirjoittaminen tai sanelu edellyttää erittäin hyvää kielitajua ja -taitoa. Pitäähän siinä antaa ilmaisu sellaisille vaikutelmille, joita röntgen- tai muun radiologisen tutkimuksen tuloksena on saatu, ja välittää se mahdollisimman selkeästi ja tuoreena sille, joka lausuntoa lukee ja päättelee sen perusteella potilaansa hoitoa koskevia asioita. On annettava sanallinen muoto impressioille, vaikutelmille, epävarmoille tekijöille ja epävarmoille arvioille, joita sairaanhoidossa erittäin runsaasti aina esiintyy.

Monipuolinen ja vivahteikas suomen kielen taito on välttämätön lääkärille myös, jotta hän voi saada aikaan hyvän hoitokohtaamisen, potilas-ihmisen ja lääkäri-ihmisen syvän ja vaikuttavan kohtaamisen.

Sairaanhoidon suurissa järjestelmissä on lisäksi parasiittisia toimintoja, tukahdutettua tietoa, häiriöitä, ketjun katkeamisia, monilääkärijärjestelmiä, ja kaikkia näitä lääkärin on kyettävä tarkastelemaan suomen kielellä. Lääkäreiden kaikenpuolisen kielitaidon parantamisesta on siis syytä jatkuvasti kantaa huolta.

Pekka Vuoria

Kirjoittaja on oululainen lääkäri, joka eläkkeelle jäätyään on harrastanut lääketieteen filosofiaa.


Kielikello 3/1999
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »