Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1999

Esko Nieminen

Lukijoilta

Tulevatko olympialaiset sittenkin?

Ilahduttava ryhdistäytyminen tapahtui maaliskuussa pidetyn KOK:n kokouksen aikana: Yleisradion ja Mainostelevision kielivamma urheilutoimittajien olympia-sanan ääntämisessä parani virheettömäksi ainakin kolmen toimittajan suussa. Ensimmäisen kerran herää toivo, että tämä tiedotusammattilaisten, urheilijoiden ja heidän johtajiensa kauhusana ehditään saamaan kisakuntoon, jos sattuisi käymään niin, että Suomi saisi olympiaisännyyden.

Kouluissa olisi nyt äidinkielenopettajien tartuttava toimeen, jotta varmistettaisiin myös tulevien urheilujohtajien, urheilijoiden ja toimittajien suun taipuminen oikeaan asentoon. Koeaika voisi olla Sydneyn olympialaisiin saakka. Ellei sanassa riehuvaa u- ja pp-tautia voida siihen mennessä pitää niin kattavasti parantuneena, että kirjoitusasu voidaan jättää entiselleen, noudatettakoon Olli Nuutisen kirjassaan ”Hetkisen pituus ja muita kirjoituksia kielestä” suosittelemaa ohjetta: jos oikeinkirjoitus ja ääntämys joutuvat ristiriitaan, oikeinkirjoitusta on muutettava, ei ääntämystä. Uusi sanan asu olisi silloin olumppia.

Miten on äidinkielen opettajat, löytyvätkö lääkkeet vai luovutatteko?

Esko Nieminen
Espoo

 

Toimituksen kommentti:

Suomen kielen lautakunta on käsitellyt sanan olympia ääntämistä viimeksi vuonna 1996, jolloin Atlantan olympialaiset kirvoittivat aiheesta vilkkaan keskustelun. Lautakunta päätyi suosittamaan edelleen sanan vakiintuneen kirjoitusasun säilyttämistä, sillä sitä puoltaa sanan paikannimialkuperä. Myös ääntöasu on suosituksen mukaan edelleen [olympia], mutta mahdollisena pidettiin myös i:llistä asua [olimpia], joka on nykykreikan ääntämyksen mukainen.
Kielikello 2/1999
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »