Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1999

Antti Kumento

Lukijoilta

Hyvä, hyvempi, hyvin

Olen oppinut, että hyvän komparatiivi on parempi ja että vain lapset käyttävät hyvempää. Kuitenkin rapsutellessani koiraani huomasin puhelevani hänelle näin: ”Metta on niin hyvä koira, että Mettaa on hyvääkin hyvempi.” Tätä ei käykään korjaaminen muotoon ”Metta on hyvääkin parempi”. Se herättäisi ajatuksen, että hänellä on jokin hyvyyttä parempi ominaisuus. Samaten voisin ajatella, että muistellessani isoäitiäni sanoisin näin: ”Hän oli niin hyväsydäminen ihminen, että sen hyvempää sydäntä ei taida olla kenelläkään.” Tällöin en tunne itseäni yhtä kömpelöksi kuin sanoessani, ettei ”sen parempaa sydäntä ole kenelläkään”, sydäntautiin kun hän kuitenkin kuoli. Olen ruvennut ajattelemaan, että kielen vivahteikkuus ja ilmeikkyys lisääntyy, jos hyvyyden suuremmasta määrästä puheen ollen voi tarvittaessa käyttää vertailumuotoja hyvempi ja hyvin. Kaikissa tapauksissa, varsinkaan nykyisenä tehokkuuden aikana, ei tarkoiteta hyvyyden määrän lisääntymistä silloin, kun jotain tehdään paremmaksi. Mahtaako Kielikellon lukijoilla olla tarjota lisää esimerkkejä siitä, kuinka käyttämällä hyvempää voimme ilmaista ajatuksiamme paremmin?


Kielikello 2/1999
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »