Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1998

Irma Nissinen

Uusia asioita, uusia sanoja

Ihminen ja hiiri

Päivälehdessä on näyttävä juttu vanhushiirestä. Lukija hämmästyy: mistä ihmeen hiirestä jutussa on kysymys?

Hiiri tuo monelle nykyihmiselle ensimmäisenä mieleen tietokoneen näyttöön kytketyn painikkeellisen paikannus- ja ohjauslaitteen. Olisiko vanhushiiri erityisesti tietokoneiden käyttöön innostuneille ikäihmisille eli ikääntyneille tietokonenörteille suunniteltu tietokonehiiri? Lehtiuutisesta selviää, että kysymyksessä on kuitenkin tuttu jyrsijöihin kuuluva eläin, joka on geenitekniikan keinoin perimää muuntelemalla kehitetty avuksi lääketieteelliseen vanhenemisen tutkimukseen. Hiiri on tavallista pienempi, laiha ja karvaton ja jo nuorena ryppyinen. Sen elinaika on vain puolet tavallisen hiiren elämänkaaresta. Nämä siirto- ja poistogeeniset eli geenimuunnellut hiirivanhukset auttavat tutkijoita ratkomaan ihmisen – ja hiiren – vanhenemisen mekanismin saloja.

Potenssipillereitä ja seksipurkkaa

Mainosten ja muotikuvien aiemmasta häveliäästä piiloseksistä on viestimissä siirrytty räväkkään julkiseksiin. Niinpä koko maailman tietoisuuteen paukahti äskettäin uutinen miesten viriiliyttä lisäävästä uuden aikakauden potenssilääkkeestä. Tiedotusvälineissä on kirjoiteltu ja keskusteltu suurin kirjaimin lääkkeen rakkauselämässä ihmeitä tekevästä vaikutuksesta. Pillereitä kehutaan elämänlaatulääkkeiksi; niiden ansiosta käyttäjä on elämäänsä tyytyväinen ja kokee elonpäivänsä tarkoituksellisiksi ja mielekkäiksi. Pillerit siis lisäävät elämänhallintaa seksiongelmien kadottua. Potenssipillereistä sanotaan olevan hyötyä myös elämäntapahoidoissa eli terveyttä vaarantavien elämäntapojen karsimisessa. Uuden potenssilääkkeen on mainostettu mullistavan jopa koko mieslääketieteen eli andrologian.

Suomessa kuuluu mieskuntoisuutta jo aikoja kohennetun poronsarvijauheen avulla. Jauheen maine on levinnyt aina Japaniin asti, josta tulevat turistit lienevät aitosuomalaisen kunnonkohottajan innokkaimpia ostajia. Nyt ihmeitä tekevää poronsarvea saa jo purukumistakin. Pariisissa järjestetyillä elintarvikemessuilla suomalainen viriliteettipurukumi eli seksipurkka sai ranskalaiset jonottamaan maistiaisia. Uutisen mukaan seksipurkka sisältää paitsi virkistäviä yrttejä myös testosteronipitoista poron- ja hirvensarviuutetta. Seksielämäänsä virkistystä etsivät voivat nyt jauhaa uutta pontta antavaa purukumia kenenkään asiaa ihmettelemättä.

Arkista pätkäliikuntaa

Terveyden- ja sairaanhoidon kustannusten supistusten myötä ihmisiä on kansanterveyden kohentamiseksi ryhdytty ohjaamaan omatoimiseen terveysliikuntaan. Kunto- ja harrastusliikunnan eli hölkän, hiihdon ja kuntosalijumpan sijaan meitä laiskempia liikkujia innostetaan harjoittamaan edes arkiliikuntaa: kävelemään tai pyöräilemään kauppamatkamme, marjastamaan ja sienestämään, siivoamaan ja haravoimaan. Tutkimuksissa on havaittu kolmen kymmenen minuutin arkisen pätkäliikunnan jakson päivittäin tuottavan saman terveyshyödyn kuin puolen tunnin yhtäjaksoisen hikiliikunnan. Lähi- ja arkiympäristön kohentaminen liikkumiselle suotuisaksi madaltaa arkiliikunnan kynnystä.

 

Pakinassa kursivoidut sanat ovat esimerkkejä viimeaikaisista uudissanoista, joita Kielitoimistossa kerätään mm. Suomen kielen perussanakirjan tarpeisiin.
Kielikello 4/1998
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »