Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1998

Sari Maamies

Kysyttyä

Talvella on pääsääntöisesti kylmä

Sana pääsääntöisesti on tuttu suunnittelijoiden, tutkijoiden ja muiden asiantuntijoina esiintyvien puheista. Alun perin sana on lähtöisin oikeusalan kielestä ja sitä lähellä olevasta viranomaiskielestä. Voidaan esimerkiksi sanoa, että syyteoikeus on pääsääntöisesti virallisella syyttäjällä tai asiat käsitellään pääsääntöisesti yleisissä tuomioistuimissa. Näissä esimerkeissa pääsääntö tarkoittaa yksinkertaisesti tavallista, useimpiin tapauksiin sopivaa sääntöä, jonka täydennykseksi tarvitaan mahdollisesti lisä- tai poikkeussääntöjä.

Pääsääntöisen takaa kuultaa ruotsin i regel, jonka merkitys on ’yleensä, tavallisesti’. Kun sen sananmukainen käännös säännöllisesti viittaisi liikaa poikkeuksettomaan sääntöön, keksi joku tilalle paremmin tekstiyhteyteen sopivan sanan pääsääntöisesti, olihan käytössä jo valmiiksi substantiivi pääsääntö. Pääsääntöisesti on sitten levinnyt laajempaan käyttöön ja sen yhteys sanaan sääntö on kalvennut. Se kuulostaa hyvin vakuuttavalta, ja sen avulla pyritäänkin usein pönkittämään omaa asiantuntijuutta ja uskottavuutta. Niinpä saamme lukea lehdistä mm., että sato korjataan pääsääntöisesti syksyllä, alaharvennus on puita pääsääntöisesti pienemmästä päästä poistavaa ja kahvilat ovat pääsääntöisesti auki aamukahdeksasta kello 16:een. Jos ei nimenomaisesti halua viitata sääntöön, pääsääntöisen voi helposti korvata tutuilla sanoilla yleensä, tavallisesti, useimmiten, enimmäkseen, normaalisti.
Kielikello 4/1998
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »