Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1998

Sari Maamies

Kysyttyä

Tekosydän ja keinomunuainen: lumetodellisuuttako?

Suomalaisnaiselle on uutisten mukaan asennettu tekosydän. Toisaalta on kehitetty myös keinomunuainen: millainen on sanojen teko- ja keino- työnjako?

Laitteista puhuttaessa sananvalintaan vaikuttaa se, miten laite vastaa esikuvaansa. Teko- alkua käytetään sellaisten keinotekoisten laitteiden, esineiden, aineiden tms. nimityksissä, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan ja myös ulkonäöltään melko tarkasti esikuvaansa, esimerkiksi tekohammas, tekotukka, tekosilmä, tekonivel, tekosilkki, tekonahka, tekokukka, tekojää. Keino-alkuisia taas ovat yhdyssanat, jotka jäljittelevät jotakin toimintaa, mutta eivät muuten vastaa ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään esikuvaansa, esimerkiksi keinomunuainen (dialyysilaite), keinoemo (lämmitettävä laatikko tai varjostin, jonka suojassa koneessa haudottuja kananpoikia kasvatetaan), keinopää (eräässä stereoäänitystekniikassa käytettävä ihmispään jäljitelmä), keinohorisontti (laite, joka osoittaa lentokoneen asennon vaakatasoon nähden). – Tekosydän on laite, joka asennetaan ruumiinontelon sisäpuolelle. Se toimii mukana kannettavilla akuilla, mutta se ei silti ole keinomunuaisen kaltainen erillinen kone, joten sanaan on suositettu teko-alkua.

Keino-alkuiset yhdyssanat tarkoittavat usein toimintaa, minkä vuoksi niiden jälkiosana on tavallisesti verbikantainen substantiivi: keinokastelu, -siemennys, -hedelmöitys, -ruokinta, -valaistus. Tosin muutamissa toimintaa ilmaisevissa sanoissa käytetään myös teko-alkua: tekohengitys, tekolumetus (koska on substantiivi tekolumi).

Nykyään tietokonemaailmassa myös todellisuus voi olla keinotekoinen. Suomen kielen perussanakirja pitää mahdollisina ilmauksia tekotodellisuus, keinotodellisuus ja lumetodellisuus. Sen sijaan ”virtuaalitodellisuutta” se ei suosittele. Englannin sanan virtual yksi merkitys on ’näennäinen’, joten voitaisiin puhua myös näennäistodellisuudesta.
Kielikello 4/1998
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »