Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1998

Sari Maamies

Kysyttyä

Omaako lääke sivuvaikutuksia?

Suomen kielestä on vanhastaan puuttunut indoeurooppalaisten kielten jollekin kuulumista, hallussa pitämistä, omistamista yms. ilmaiseva verbi, kuten englannin to have, ruotsin ha ja saksan haben; latinan vastaavan verbin mukaan näitä verbirakenteita kutsutaan joskus habeo-rakenteeksi. Suomessa sama asia ilmaistaan tavallisesti niin sanotulla omistusrakenteella jollakulla on jotakin, siis adessiivilla ja olla-verbillä, esimerkiksi Naapurilla on rahaa ja kaunis koti; Kissalla on poikasia.

Muiden kielten vaikutuksesta suomeenkin on sittemmin syntynyt ha-, haben- yms. verbien vastineeksi verbi omata. Sanakirjoissa ja kielenkäytön oppaissa omata on suositeltu yleensä korvattavaksi jollain muulla ilmaisukeinolla. Sillä onkin hyvin kirjallinen ja usein kankea sävy. Omata-verbin voi tilanteen mukaan korvata eri tavoin: lause Hän omaa laajat tiedot alalta voidaan ilmaista yksinkertaisemmin Hänellä on laajat tiedot alalta; huomattavia sivuvaikutuksia omaava lääke on luontevammin lääke, jolla on huomattavia sivuvaikutuksia, ja huomattavaa vaikutusvaltaa omaava henkilö on yksinkertaisesti huomattavan vaikutusvaltainen.

On kuitenkin tilanteita, joissa omata-verbin korvaaminen esimerkiksi sivulauseella mutkistaa ja pidentää lausetta. Omaamista koskevan ohjeen soveltamisessa onkin jälleen otettava huomioon sanan käyttöyhteys. Ohjeita ei pidä tulkita liian tiukasti niin, että koko verbiä ei ”saisi” käyttää koskaan. Suomen kielen perussanakirjan mukaan omata-verbiä käytetään varsinkin ilmaisemassa, että johonkin kuuluu jonkinlainen ominaisuus, mutta tavallisesti se on parempi korvata jollain muulla keinoin. Sanakirjan esimerkkilause on Hän on toinen ammattilaiskokemusta omaava ajaja, joka on ilmoittautunut kilpailuihin. Tässä omata olisi muutettava sivulauseeksi jolla on ammattilaiskokemusta. Tuloksena on melko raskas virke: Hän on toinen ajaja, jolla on ammattilaiskokemusta ja joka on ilmoittautunut kilpailuihin. Toinen mahdollisuus on kääntää asioiden järjestys, jolloin omata-verbin voi välttää: Hän on toinen kilpailuihin ilmoittautunut kilpailija, jolla on ammattilaiskokemusta. Siis tilanteen mukaan harkintaa käyttäen!
Kielikello 4/1998
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »