Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1998

Sari Maamies

Kysyttyä

Merkillisiä mielenilmaisuja ;-)

Sähköpostiviesteissä ja Internetin keskustelupalstoilla käytettävä kieli on synnyttänyt omanlaisensa merkkikielen, ns. hymiöt (englanniksi smiley). Ne ovat muutamasta kirjoitusmerkistä, yleensä välimerkeistä, muodostettuja merkkijonoja, joilla kirjoittaja voi tekstin lomassa ilmaista tunnetta, äänensävyä, mielialaa tms. Merkkejä on vuosien mittaan kehittynyt lukuisia, ja niistä on julkaistu selittäviä luetteloita. Hymiöt on luettava pää kallellaan, jolloin ne muistuttavat kasvojen ilmeitä. Esimerkiksi hymiö :-) merkitsee, että kirjoittaja on iloinen, :-( merkitsee surullisuutta (pakinoitsija Bisquitin mukaan se onkin myrtiö). Silmäniskulla eli hymiöllä ;-) voi vihjaista keskustelukumppaneille, ettei sanottua kannata ottaa tosikkomaisesti. Hymiöissä kukkii huumori: ulkonäköään voi luonnehtia vaikka merkillä (:-) ’kalju’ tai =:-) ’punkkari’.

Ehkä uudenlainen merkkikieli kertoo jotain verkkokeskustelun ja -kielen luonteesta: se on usein nopeatempoista ja kielikin on vapaamuotoisempaa kuin kirjoitettaessa asiatekstiä paperille. Keskustelu käydään kirjoittaen, mutta se muistuttaa osin puhetta. Puheessa mielialoja ja tunteita on helppo ilmaista ilmein ja äänensävyin, joita hymiöt kirjoitettaessa välittävät nopeammin kuin sanat.
Kielikello 4/1998
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »