Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1998

Pirjo Pyhäjärvi

Lukijoilta

Kiinteistö ja rakennus

”Tyhjänä olevalle tontille rakennetaan nelikerroksinen kiinteistö, jonka alle tulee paikoitushalli.” – Lehdistä saa usein lukea tämäntapaisia uutisia. Juridisesti ja kielellisesti esimerkkivirke on täysin järjetön, vaikka jokainen sen luettuaan tietysti ymmärtää, mitä rakentamattomalla tontilla lähiaikoina tapahtuu.

Kiinteistö on maanomistuksen perusyksikkö. Kiinteistö on siis maata. Käytännössä yleisimmät kiinteistöt ovat maarekisteriin merkittyjä tiloja tai asemaakaava-alueella olevia tontteja. Kiinteistölle voidaan rakentaa, jolloin rakennuksesta yleensä tulee kiinteistön ainesosa. Rakennus on tällöin osa kiinteistöä ja maapohja sillä olevine rakennuksineen on kiinteää omaisuutta.

Kiinteistö voidaan rakentaa täyteen, mutta kiinteistö ei voi olla nelikerroksinen. Paikoitushalli voi olla kiinteistöllä tai kiinteistölle rakennetun talon alla, mutta se ei mitenkään voi olla kiinteistön alla.

Kiinteistö-sanaa käytetään harmittavan usein virheellisesti tarkoituksessa ’rakennus’. Ehkä kiinteistö kuulostaa virallisemmalta, asiantuntevammalta ja hienommalta kuin rakennus tai yksinkertaisesti talo, mutta oikeana tällaista kielenkäyttöä ei voi pitää. Jätetään siis turha hienostelu ja rakennetaan tyhjälle tontille talo!

Pirjo Pyhäjärvi
lääninoikeuden tuomari
Rovaniemen maalaiskunta


Kielikello 4/1998
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »