Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/1998

Ät-merkki @

Merkin @ nimi on ät-merkki. Sitä käytetään mm. sähköpostiosoitteissa.

maija.meikalainen@yritys.fi (lue: maija piste meikalainen ät yritys piste fi)

Merkin nimestä on käyty vilkasta keskustelua siitä lähtien, kun sähköpostin käyttö alkoi yleistyä. Vanhastaan merkin nimi on taksamerkki (ks. esim. Tekniikan Sanastokeskuksen vuonna 1988 julkaisemaa Erikoismerkkisanastoa Terminfossa 1/88). Nimi kuvaa merkin käyttöä hinnan ja hintaluokan ilmaisimena (erityisesti Pohjois-Amerikassa). Sähköpostiosoitteista puhuttaessa taksamerkki ei kuitenkaan yleistynyt käyttöön, vaan merkillä on lukuisia lempinimiä, mm. miuku, mauku, miumau, kissanhäntä, apinanhäntä, kiemura jne. Merkin englanninkielinen nimi on commercial at, lyhyesti vain at, lukutapa ”ät”. Tätä nimitystä ja lukutapaa on käytetty paljon myös Suomessa. Ruotsissa on omaksuttu viralliseen käyttöön nimitys snabel-a (’kärsä-a’).

Merkille on myös etsitty pitkään suomenkielistä nimeä. Elisa Stenvall esitti Kielikellossa 4/1996 (Outoja merkkejä, ks. Lue myös), että sellaiseksi kävisi yleiskielessäkin käytössä tavallinen miuku. Ehdotusta ei ollut tarkoitettu selväksi suositukseksi, vaan lähinnä keskusteltavaksi. Keskustelua syntyikin, mm. Internetin keskustelupalstoilla, ja Kielikello sai aiheesta useita kirjeitä lukijoilta. Yksi parhaista lukijoiden ehdotuksista oli rengas-a, jossa on irtauduttu eläinsymboliikasta mutta jossa yhteys a-kirjaimeen säilyy.

Merkin nimi on nyt standardisoitu. Suomessa tietotekniikan standardisoinnista vastaa Suomen Standardisoimisliiton valtuuttamana TIEKE eli Tietotekniikan kehittämiskeskus ry, joka on laatinut julkaisun ”Eurooppalaisen merkistön merkkien nimet”. Julkaisun tarkoituksena on vakiinnuttaa tietotekniikassa käytettävien merkkien suomenkieliset nimet; @-merkin nimeksi siinä vahvistetaan ät-merkki. – Tämän jälkeenkin käytössä silti varmaan säilyvät myös tämän ”rakkaan lapsen” monet arkinimet, niin miuku, mauku, kissanhähtä kuin naukukin, ja hyvä yleiskielinen nimitys voisi olla myös rengas-a. Taksamerkkiä voi edelleen käyttää hinnan ilmaisimena.
Kielikello 3/1998
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Outoja merkkejä (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »