Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1996

Sari Maamies

Kielitoimiston neuvonnasta poimittua

Ympäristömyötäinen suunnittelu

Suunnittelijoiden papereissa esiintyy termi ympäristömyötäinen suunnittelu. Tällaiseen termiin törmätessään lukija tai kuulija voi vain arvailla sen merkitystä. Useimmat pystyvät kyllä päättelemään termin merkityksen tekstiyhteyden avulla, mutta täsmällisyyteen pyrkivässä viestinnässä merkityksen pitää aueta ilman arvailuakin. Tällainen merkitykseltään väljä ja epämääräinen sanasto on tavallista tekstissä, jolla pyritään ohjailemaan tai suorastaan hämäämään lukijaa.

Sanan ympäristömyötäinen merkitys on epämääräinen ja hämärä, koska siinä yhdyssanan osien välinen suhde on epäselvä. Suomen kielen perussanakirjan mukaan sanalla myötäinen on seuraavanlaisia merkityksiä: 1) jonkin muotoa myötäilevä, jonkin mukainen (pinnanmyötäinen), 2) menosuuntainen (myötäinen tuuli), 3) kulkusuuntaan viettävä (myötäinen rinne) ja 4) suopea, suotuisa (onni oli myötäinen). Mikään näistä merkityksistä ei sovi ympäristömyötäiseen; sen merkitys ei ole ’ympäristöä myötäilevä, ympäristön mukainen’ tms. vaan pikemminkin jotain sellaista kuin ’ympäristöarvoja myötäilevä’. Näin abstraktia ja monitahoista ilmiötä on vaikea kuvata yhdellä sanalla. Kuvaavampia ja ymmärrettävämpiä ovat siksi vähemmän termimäiset ilmaukset, esimerkiksi ympäristöarvot huomioon ottava tai hieman epätäsmällisempi mutta ymmärrettävä ympäristön huomioon ottava.
Kielikello 4/1996
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »