Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1996

Sari Maamies

Kielitoimiston neuvonnasta poimittua

Kätilöopistolla ja konservatoriossa

Opisto-sanaa taivutetaan yleensä sisäpaikallissijoissa, kun halutaan ilmaista siellä oleskelua. Opiskellaan siis vaikkapa Otavan opistossa mieluummin kuin ”opistolla” ja pyritään Suomen liikemiesten kauppaopistoon eikä ”opistolle”. Poikkeuksellinen on kuitenkin Kätilöopisto, josta voidaan käyttää vakiintuneen käytännön mukaisesti myös ulkopaikallissijaa. Monet helsinkiläiset ovat siis syntyneet Kätilöopistolla.

Ulkopaikallissijojen käyttö on kaikkiaan leviämässä outoihin ympäristöihin. Viimeaikaisista lehdistä poimittuja ovat esimerkiksi seuraavat ilmaukset: ”Nuoret musisoivat konservatoriolla”; ”Markku opiskelee teknillisellä oppilaitoksella”; ”Koivisto sanoo käkättävänsä työhuoneellaan”; ”Christo ja Jeanne-Claude eivät päässeet Amos Andersonin taidemuseolla olevan näyttelynsä avajaisiin”; ”Kello 8:lta aamulla päivystys siirtyy aluesairaalalta keskustaan lääkäritalolle”. Sisä- ja ulkopaikallissijan työnjako on näissä tapauksissa hämärtynyt.

Ilmauksilla ”tavataan koulussa” ja ”tavataan koululla” on merkitysero: tavataan joko koulussa sisällä tai jossakin sen ulkopuolella, esimerkiksi pihalla. Sama merkitysero pätee edellä mainituissa tapauksissa. Nuoret varmaankin musisoivat konservatorion salissa, taiteilijoiden näyttely oli mitä luultavimmin museon sisätiloissa eikä pihamaalla, eikä Koivistokaan varmaan käkättänyt työhuoneensa ulkopuolella. Sisä- ja ulkopaikallissijan valinta ei aina ole ongelmatonta (Stockmannilla mutta Anttilassa, Ylistarolla mutta Alastarossa), mutta varsinkin silloin, kun on puhe rakennuksesta ja toiminnasta, joka tapahtuu selvästi sen sisätiloissa, on sisäpaikallissija useimmiten luontevin.
Kielikello 4/1996
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »