Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/1996

Antti Niittylä

Lukijoilta

Vielä kerran säteilystä

Kielikellon numerossa 2/96 Olli Aulio kommentoi otsikolla ”Sisältö muotoa tärkeämpi” (ks. Lue myös) Anneli Räikkälän artikkelia (Kielikello 1/96: Symmetriaa, ks. Lue myös), jossa käsiteltiin mm. epäparisia lauseenjäseniä. Räikkälän artikkelissa ollut alkuperäinen esimerkkivirke kuului:

Röntgen-, radioaktiivisesta, gamma- ja ultraviolettisäteilystä ilmakehä heijastaa lähes kaiken takaisin avaruuteen.

Korjausehdotukset, ensin Räikkälän ja perään Aulion, kuuluivat:

Röntgen, gamma- ja ultraviolettisäteilystä sekä radioaktiivisesta säteilystä ilmakehä heijastaa lähes kaiken takaisin avaruuteen.

Röntgen- ja radioaktiivisesta gamma- ja ultraviolettisäteilystä ilmakehä heijastaa lähes kaiken takaisin avaruuteen.

Aulio on kommentissaan oikeilla jäljillä, mutta puolitiehen hänkin jää. Kaikki kolme versiota ovat enemmän tai vähemmän virheellisiä.

Ensinnäkin, asiatarkasti ilmaisten säteily ei ole radioaktiivista. Radioaktiivista on aine, esimerkiksi radioaktiivinen cesium. Kun aine on radioaktiivista, se lähettää säteilyä (joka voi olla mm. gammasäteilyä). Julkiseen keskusteluun ja jopa tiedotusvälineisiin sitkeästi pesiytynyt sanapari ”radioaktiivinen säteily” kaiketi kummittelee tässäkin.

Toiseksi Aulion virkkeestä on luettavissa, että ultraviolettisäteilykin olisi ”radioaktiivista”. Näin ei ole. Ultraviolettisäteily on ionisoimatonta säteilyä, jonka syntyperällä ei ole radioaktiivisten aineiden tai radioaktiivisuuden kanssa mitään tekemistä. Radioaktiivisten aineiden lähettämä säteily on ns. ionisoivaa säteilyä. Syntytavalla ja etenkin vaikutusmekanismeilla punnittuna ero ionisoivan ja ionisoimattoman säteilyn välillä on suuri.

Jonkinlaiseen raiteeseen esimerkkivirke olisi saatavissa jättämällä sana radioaktiivinen kokonaan pois:

Röntgen-, gamma- ja ultraviolettisäteilystä
ilmakehä – – .

Sisällön kaikki ongelmat eivät tyhjene näinkään. Edellä on luonnosteltu käypää muotoa ainoastaan terminologisella tasolla. On kaksi muutakin tasoa: Onko esimerkkivirke ylipäätään kompakti? Se ei ole. Pitääkö sen sisältämä väite paikkansa? Asiantuntijoiden mukaan ”heijastaa lähes kaiken” ei ole totta edes ultraviolettisäteilyn kohdalla ja vielä vähemmän kahden muun säteilylajin kohdalla.

Räikkälää lainaten, mitä tästä opimme? Räikkälän ytimekkään vastauksen lisäksi sen, että säteilystä kertominen lyhyesti muodolla on joskus aikamoinen rubikinkuutio. Oikean sisällön ja hyvän kielenkäytön saattaminen tasapainoon on pahimmillaan – oikeastaan parhaimmillaan – kuin kuutiota särmälleen asettelisi.

Antti Niittylä
Säteilyturvakeskus
Kielikello 3/1996
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Sisältö muotoa tärkeämpi (Vapaasti luettavissa)

Symmetriaa (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »