Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1996

Olli Aulio

Lukijoilta

Sisältö muotoa tärkeämpi

Anneli Räikkälä kirjoitti Kielikellossa 1/96 jutun (ks. Lue myös), joka oli otsikoitu ”Symmetriaa”. Siinä käsiteltiin mm. epäparisia lauseenjäseniä. Erilaisten attribuuttien sekä yhdyssanojen ja itsenäisten attribuuttien aiheuttamasta epäsymmetriasta oli esimerkkinä seuraava virke:

Röntgen-, radioaktiivisesta, gamma- ja ultraviolettisäteilystä ilmakehä heijastaa lähes kaiken takaisin avaruuteen.

Tämä virke oli korjattu seuraavaksi:

Röntgen-, gamma- ja ultraviolettisäteilystä sekä radioaktiivisesta säteilystä ilmakehä heijastaa lähes kaiken takaisin avaruuteen.

Esimerkkivirke on kuitenkin ajatukseltaan epäselvä alun alkaen, eikä sen ajatus korjauksella parantunut, vaan kenties huononi, vaikka muodollisesti kieli paranikin. Gammasäteily on eräs radioaktiivisen säteilyn laji, ja sen vuoksi esimerkin mainintaa siitä, että ilmakehä heijastaa lähes kaiken sekä radioaktiivisen säteilyn että gammasäteilyn takaisin avaruuteen, on mahdoton ymmärtää.

Jos ensimmäisen esimerkin kirjoittajalle on tullut sellainen virhe, että hänellä on yksi pilkku liikaa, muuttuu virke ymmärrettäväksi. Ymmärrettävässä muodossa virkkeen alku voisi olla seuraava:

Röntgen- ja radioaktiivisesta gamma- ja ultraviolettisäteilystä ilmakehä – – .

Tällöin virke tarkoittaisi sitä, että gammasäteilystä heijastuu suurin osa takaisin avaruuteen. Muihin radioaktiivisen säteilyn lajeihin ei otettaisi tässä kantaa.

Räikkälän korjaamassa muodossa kerrotaan, että kaikesta radioaktiivisesta säteilystä heijastuu suurin osa takaisin avaruuteen. Jos näin on, niin miksi gammasäteily on silloin erikseen mainittu.

Tämä on mielestäni hyvä esimerkki siitä, että kielenhuoltaja ei voi muovata virheetöntä kieltä, ellei ymmärrä mitä virkkeessä sanotaan.

Olli Aulio

 

Mitä tästä opimme?

On totta, että kielentarkistaja ei voi muovata ontuvasta tekstistä parempaa, ellei ymmärrä tekstin merkitystä. Kielentarkistaja ei myöskään saa ryhtyä arvailemaan, mitä kirjoittaja on epäselvällä ilmauksellaan todella tarkoittanut. Vastuu tekstin asiasisällöstä on kirjoittajan, joka on aiheensa asiantuntija, ja tekstintarkistaja luottaa siihen, että kirjoittaja todella tarkoittaa sitä, mitä sanoo. Korjaajan ei voi edellyttää tarkistavan myös asiasisältöä. Parhaimmillaan tekstin kieliasun korjaus onkin aina kirjoittajan ja korjaajan yhteistyötä.

Anneli Räikkälä
Kielikello 2/1996
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »