Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1996

Sakari Viinamäki

Lukijoilta

Itse asiassa

Olen kiusallisessa tilanteessa. Pari pientä sanaa kiusaa minua. Itse asiassa minua on jo pari vuotta häirinnyt uusi tilkesanamuoti, joka tuntuu pesivän etenkin nuorten puhekielessä. Jos puhuja esimerkiksi opiskelee jossakin yliopistossa tai on nuorehko kuvataiteilija, elokuvaohjaaja tai iskelmien sanoittaja ja hänellä vielä tuntuu olevan voimakas pätemisen tarve, hän itse asiassa melko tiheään toistelee ilmausta itse asiassa. Itse asiassa itse asiassa on uusi niinkutusmuoti. Olen kerran kuullut jopa pikapuheista muotoa: tsasiassa, tsasiassa, tsasiassa.

Itse asiassa haluaisin kuulla, onko itse asiassa häirinnyt muita kuin minua. Onko kielikorvani tällä kohtaa liian höröllään? Vaikka puhuja muuten tuntuu kuinka viisaalta hyvänsä, hänen sanomastaan rapisee jotakin pois jo ensimmäisesta turhasta itse asiasta. Vainuni mukaan muodin leviämiskeskus on jossakin Helsingissä, ehkä jossakin nuorissa kulttuuripiireissä. Itse asiassa olisi mukava tietää, ketä kaikki muut ovat ruvenneet matkimaan. Itse asiassa voin tuntea itseni hyvin järkeileväksi – ja tärkeileväksikin – kun sanon itse asiassa.

Sakari Viinamäki
Lappajärvi


Kielikello 2/1996
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »