Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1996

Matti Punttila

Päivä pulkkaan

Viime aikoina olen kuullut eri yhteyksissä käytettävän sanontaa päivä on pulkassa. Harva käyttäjistä näyttää kuitenkaan olevan selvillä, mitä sanonnalla tarkoitetaan eli mistä ihmeen pulkasta on kyse.

Suomen kirjakielessä pulkka-sana tunnetaan lähinnä ahkiota tarkoittavana ja toisaalta ahkiota muistuttavana lasten mäenlaskuvälineenä. Tällaisiin pulkkiin päivä ei oikein sovi.

Murteissa pulkalla on moniakin merkityksiä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi lummetta tai ulpukkaa, tyynyä, vehnäleipää tai joukkoa. Näihinkään ei päivä tunnu luontevasti yhdistyvän.Tavallisimmin pulkka tarkoittanee murteissa palikkaa, tappia. Kysymykseen ”Mitäs teet?” on moni kyselijä saanut – ainakin länsimurteiden alueella – vastaukseksi: ”Pulkkaa kysyjän perseeseen!” (Vieläkö joku ihmettelee suomalaisten vaitonaisuutta!)

Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja jonkin verran Hämeessä ja Uudellamaallakin pulkaksi nimitettiin myös puukapulaa, johon merkittiin torpparin tai muun päivätyöläisen taloon tekemät työpäivät. Taksvärkkipulkka saattoi olla kaksiosainenkin, jolloin toinen kappale oli työntekijän, toinen esimerkiksi voudin hallussa. Illalla työpäivän päätyttyä osat sovitettiin yhteen ja sahaamalla tai leikkaamalla tehtiin molempiin samalla kertaa lovet, jolloin ”päivä oli pulkassa”. Tässä voisi nähdä suorastaan kaksinkertaisen kirjanpidon alkuhistoriaa. Nurmijärveläissyntyiselle Aleksis Kivellekin päivätyöpulkka oli tuttu, koskapa hän Karkurit-näytelmässään kirjoittaa: ”Mullan rakoseen vaivun, ja sitten olkoon unohdettu elon pitkä, tukala päivätyö, ja merkki pulkkaani piirretty kunnialla” (Kootut teokset 2 s. 305).

Koska taksvärkkipulkka kuului aikoinaan osana senaikaiseen työajan seurantajärjestelmään, olisi mielestäni paikallaan, että sillä olisi jokin rooli nykyisessä sähköisessäkin seurantajärjestelmässä. Markkinarakoa pulkalle näyttää olevankin. Työajanseurantalaitteeseen työnnettävälle kortille eli avaimelle ei ole toistaiseksi löytynyt sopivaa nimeä. Kortti ei tunnu hyvältä, koska se ei muistuta mitään korttia. Avain taas ei kelpaa, koska sillä ei avata mitään. Työpaikoilla on käytössä sellaisia kuvailevia nimityksiä kuin läpyskä ja laku, mutta ne ovat lähinnä rakkaan lapsen lempinimiä ja kuuluvat työpaikkaslangiin. Virallisemmaksi nimeksi sopisi mielestäni mitä parhaiten edellä esitelty pulkka. Vanha torpparilaitoksen ajoilta peräisin oleva sanontakin saisi uutta eloa, kun töistä lähtiessään voisi tyytyväisenä todeta, että ”taas on päivä pulkassa”.


Kielikello 1/1996
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »