Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2017

Riitta Brelih

Vinkki

Kielivartteja naapuruuspiirissä

Kielikellosta 3/2016  (ks. Lue myös) saatiin lukea, miten Kotuksen aineistoja on käytetty  mm. palvelutaloissa visailujen materiaalina. (”Varmaan olen oikeutettu aikuispakkaukseen”).  Tuolloin haastateltavana ollut kielenkääntäjä Riitta Brelih vinkkaa nyt, miten kieliaineistoja muuten voi hyödyntää yhteiseksi iloksi:

Taloyhtiössämme kokoontuu kerran viikossa ns. naapuruuspiiri, jonne kaikki asukkaat ovat tervetulleita. Käytännössä osallistujat ovat kuitenkin 60 plus -ikäluokkaa. Kahvittelun ja yleisen seurustelun lisäksi meillä on aina myös monipuolista ohjelmaa, mm. kielivartteja. Niissä käsittelimme aluksi Kotuksen sivuilla olevia uudissanoja jäähyväisverosta hipstereihin, mutta ajan myötä on kiinnostuksemme laajentunut muihinkin kieliasioihin.

Olemme Kielikellosta lukeneet, koska on syytä vetää herneet nenään, mitä tapahtuikaan vuonna nakki ja peruna sekä ihmetelleet, miten ihmeessä kiisselin vetämisestä voi tulla tukka kipeäksi. Meitä on myös mietityttänyt, onko Ellun kanojen oltava humalassa vai voiko olla kuin Ellun kana myös selvin päin. Ja kuka oli Ellu?

Kielikellon arkistoista olemme selvitelleet, miten plastiikista tuli aikoinaan muovi, ja vähän meitä harmittaa, että bakteerille ehdotettu vastine kärkky ei mennyt valiokunnassa 40-luvulla läpi. Vakavampiakin aiheita käsittelemme, kuten oikeakielisyyttä ja äskettäin esimerkiksi uusia ajanlaskun ilmauksia eaa. ja jaa., joita meistä moni oli jo eri medioissa huomannutkin.

Keskustelut kieliasioista ovat vilkkaita ja rönsyileviä. Lähes kaikkien uudissanojenkin merkitykset ovat pienten pohdintojen jälkeen auenneet, mistä meille tulee tunne, että olemme ajan hermolla.

Kotuksen verkkosivut ja Kielikello ovat parhaita lähteitämme, joista koko ajan löytyy uutta hupia ja hyötyä meille merenneitoreisisille ja iskävartaloisille naapuruksille.

Uudissanoja Kotuksen verkkosivuilla: www.kotus.fi > kuukauden sanat

https://www.kotus.fi/files/3882/
Sanapoimintoja_2010_2015.pdf
Kielikello 2/2017
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »