Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2017

Minna Haapanen

Jokisen eväät

Ilmari Hakala

Onko vihreä uusi keltainen?

Olen tottunut siihen, että kaksi kertaa vuodessa postilaatikkooni kannetaan tarjouksia pullisteleva mainoskirjanen, jonka kirkkaankeltaisesta väristä ei voi erehtyä: on taas Stockmannin Hullujen Päivien aika. Tänä vuonna sain tosin hämmästyä, kun yritys ilmoitti Facebook-sivuillaan muuttaneensa vanhan, muovikasseistakin niin tutun kampanjavärinsä tummanvihreäksi. Hämmästystäni kesti vain hetken, sillä huomasin pian, että kyseinen Facebook-päivitys oli tehty huhtikuun ensimmäisenä päivänä; perinteistä keltaista ei siis aiottukaan korvata vihreällä aprillivärillä – huh!

2_17_uusikeltainen.jpg

Mutta maailma muuttuu ja vanhat tutut suosikit saavat väistyä, tai ainakin joksikin aikaa vetäytyä syrjään, uusien tulokkaiden tieltä. Uudesta ilmiöstä tai trendistä kerrottaessa voidaan esimerkiksi lehtiotsikoissa käyttää näppärää fraasirakennetta X on uusi Y: Neulominen on uusi jooga. Työ on uusi vapaa-aika. Tällaiseen otsikkoon tiivistyy uuden asiaintilan huomaaminen: Neulominenhan onkin yhtä rentouttavaa kuin jooga. Vapaa-aika on nykyisin niin kuormittunutta, että jopa töissäkin on lokoisampaa.

Englannista mallia saanutta X on uusi Y -rakennetta on käytetty suomessa jonkin verran jo 1990-luvulla. Rakenteen eri versioista lienee useimmille tutuin X on uusi musta, jota käyttäen kerrottiin alun perin, että vaatemuodin perinteinen ykkösväri musta yritetään syrjäyttää: Tämä väri on uusi musta! Myöhemmin rakenteen mustalla saatettiin tarkoittaa muidenkin alojen ykkösväriä: Harmaa on kylpyhuoneen uusi musta.

Nykyään X on uusi Y -rakenne ei välttämättä liity lainkaan muotiväreihin, vaan sitä käytetään kerrottaessa jostain uudesta suosikista, ilmiöstä, trendistä tai muotivirtauksesta: Selvin päin juhliminen on uusi musta ’alkoholittomien juomien nautiskelu kiinnostaa aiempaa useampaa juhlijaa’. Pyöräilystä on tullut uusi musta ’pyöräily on noussut suosituksi liikuntalajiksi’.

Toinen nykyään suosittu versio mainitusta rakenteesta on X on uusi normaali. Sen jäljet johtavat Roger McNameen vuonna 2004 ilmestyneeseen teokseen The New Normal, jossa kuvataan internetkuplan puhkeamisen jälkeistä tilannetta. Myöhemmin kaavalla X on uusi normaali on kuvattu muitakin talouden, teknologian tai yhteiskunnan muutosta seuranneita tilanteita, joissa aiemmin vallinneen ”normaalitilanteen” näyttää korvanneen uusi: Muutostilasta on tullut työelämän uusi normaali. Ilmastoystävällisistä valinnoista tulee kuluttajille uusi normaali.

X on uusi Y -rakenne on matkannut kielenkäytössämme mustasta ja muista muotiväreistä laajoihinkin yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Tämä rakenne voi myös yhdistää värit ja yhteiskunnan: vaikka vihreä ei päässyt tarjouskampanjan uudeksi mainosväriksi, siitä tuli jo jokin aika sitten erään yhteiskunnassamme hyvinkin näkyvän alan uusi musta – tai oikeammin uusi harmaa: Murrettu vihreä on uusi harmaa. – Armeijassa tietenkin.

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimitussihteeri.
Kielikello 2/2017
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »