Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2017

Tiina Manni-Lindqvist

Nimistö

Nimitauluja 15 vuotta

Kotimaisten kielten keskuksesta voi tilata vaikkapa kummilahjaksi tai merkkipäivämuistoksi nimitaulun eli kartongille tulostetun henkilökohtaisen, yksilöllisesti laaditun etunimiselvityksen. Nimitauluissa on tietoa nimien taustoista, nimipäivästä ja nimien yleisyydestä.

2_17_nimitaulu.jpg

Idea nimiasiantuntijoiden tekemistä etunimitauluista syntyi Kotimaisten kielten keskuksessa, silloisessa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa, vuonna 2002. Tauluja on nyt tehty lähes viidentoista vuoden ajan, yhteensä runsaat 300. Vilkkaimpina aikoina tauluja on tilattu kaksi–kolmekymmentä vuodessa.

Tauluja on tehty eniten kaste- tai nimiäislahjoiksi, mutta myös syntymäpäivälahjoiksi lapsille ja aikuisille sekä muistoksi eläkkeelle lähtijöille. Nimitaulujen nimet ovat usein saajan syntymävuoden tai -vuosikymmenen suosikkinimiä, mutta tauluja on tehty myös aivan uniikeista nimistä. Nimien suosionvaihtelut näkyvät varsinkin ensimmäisissä etunimissä. Esimerkiksi Onnin nousu suosituksi poikien nimeksi 2000-luvulla on näkynyt nimitaulutilauksissakin.

Kuten tiedetään, Juhani ja Maria pysyttelevät vuodesta toiseen Suomen suosituimpina jälkimmäisinä etuniminä. Myös nimitaulujen saajien jälkimmäisistä nimistä suosituimpia ovat Maria ja hieman yllättäen Johannes. Juhani on miesten nimistä vasta viidenneksi käytetyin. Sitä enemmän ovat käytössä toiset kestosuosikit, kuten Ilmari, Olavi ja Matias. Tapani on yhtä suosittu kuin Juhani. Naisten jälkimmäisistä nimistä Marian jälkeen ovat suosituimpia Katariina ja Emilia, jotka ovat yleisemminkin olleet jo vuosikymmenten ajan vankasti käytössä.

Tietoa nimitauluista on Kotimaisten kielten keskuksen verkkokaupassa osoitteessa http://www.kotus.fi > palvelut.

Kirjoittaja on Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltaja.
Kielikello 2/2017
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »