Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2017

Riina Klemettinen

Kielivoimistelua

Ilmari Hakala

Pehmelöä sekaanille?

Kysymykset

Kaikki ruokaan ja syömiseen liittyvä on nyt kiinnostavaa. Seuraavat sanat onkin valittu tästä aihepiiristä. Ne on luotu sulauttamalla kaksi sanaa yhdeksi uudeksi yhdistelmäsanaksi eli kontaminaatioksi. Tiedätkö, mitä sanat tarkoittavat ja mistä sanoista ne on muodostettu?

1) blondie

2) brinner

3) maistingit

4) pehmelö

5) sekaani

6) tunajuuri

7) varmesaani 1_17_kielivoimistelu.jpg

Vastaukset

1) blondie (blond + brownie): Brownie on tuttu amerikkalainen suklaaleivonnainen, jonka ruskea (brown) väri johtuu taikinaan sekoitettavasta suklaasta ja kaakaosta. Vaalea (blond) versio eli blondie herkusta syntyy valkosuklaata käyttämällä.

2) brinner (breakfast + dinner): Jo pitkää monissa ravintoloissa on tarjoiltu viikonloppuisin brunssia (breakfast + lunch) eli aamiaisen ja lounaan sekamuotoa. Nyt muodissa on kuitenkin brinner eli ateria, jossa aamiaisruokia syödään päivällisaikaan.

3) maistingit (maistiaiset + tasting): Tasting on maistajaistilaisuus, jossa testaillaan yleensä alkoholijuomia, kuten viinejä. Kyseessä on sitaattilaina englannista. Maistingeilla on sama merkitys, mutta sana on muodostettu sulauttamalla keskenään tasting ja suomen maistiaiset.

4) pehmelö (pehmeä + pirtelö): Smoothie on makoisa juoda mutta piinallinen lausua ja taivuttaa. Kävisikö kotoiseksi vastineeksi pehmelö, jossa yhdistetään juoman rakennetta kuvaava adjektiivi ja samantapaista juomaa tarkoittava sana?

5) sekaani (sekasyöjä + vegaani): Monet noudattavat nykyisin jotakin erityistä ruokavaliota. Esimerkiksi vegaani välttelee kaikkia eläinkunnan tuotteita ja gluttaaja gluteenia, fleksari syö enimmäkseen kasviksia mutta joskus myös lihaa ja freegani suosii eettisistä syistä hävikkiruokaa. Moisessa joukossa on tylsää olla tavallinen sekasyöjä. Ehkäpä siksi onkin keksitty nimitys sekaani, joka tarkoittaa sekaravinnon syöjää mutta joka kuulostaa ehkä hienommalta tai hauskemmalta.

6) tunajuuri (tuna ’tonnikala’ + punajuuri): Kuten maistingeissa myös tunajuuressa yhdistelmäsana muodostetaan sulauttamalla toisiinsa englannin- ja suomenkielinen sana. Tunajuuressa punajuuri on saatu muistuttamaan tonnikalapihviä.

7) varmesaani (vegaaninen + parmesaani): Vegaaniksi ryhdyttyään saattaa jäädä kaipaamaan joitain eläinperäisiä tuotteita – kuten juustoa. Parmesaanin vegeversio varmesaani syntyy jauhetuista cashewpähkinöistä, kookosöljystä ja mausteista.

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja.
Kielikello 1/2017
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »