Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2017

Riitta Korhonen

Vuosien varrelta

Piritetäänpäs kahvit!

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien kunniaksi tällä palstalla esitetään poimintoja suomen kielen lautakunnan vanhoista pöytäkirjoista ja Kielitoimiston lehtileikearkistosta.

viiva.gif 

Menneinä vuosikymmeninä eri tahot ovat järjestäneet sanakilpailuja uusien laitteiden tai ilmiöidenkin suomenkielisten nimitysten löytämiseksi. Yhden tällaisen kilpailun järjesti vuonna 1954 Kahvi Oy – Kaffe Ab Paahtimo, markkinointinimeltään OKA-kahvi. Sen tuotanto- ja myyntivalikoimaan kuului kahvin ohella myös teetä, mausteita ja sikuria. Kyseisessä ”keksimiskilpailussa” haettiin uutta sanaa kahvin valmistamiselle. Tuohon aikaanhan puhuttiin kahvin keittämisestä, vaikka kahvia ei nimenomaan sopinut keittämällä keittää.

Kilpailukutsussa kerrotaan, että ehdotuksen käsittelee ja palkintojen jaon ratkaisee ”arvovaltainen asiantuntijalautakunta”. Se tarkoitti suomen kielen lautakuntaa, jonka kokouspöytäkirjan liitteestä ehdotukset löytyvätkin.

1_17_kahvikisa.jpg

 

Pöytäkirjamerkintöjen mukaan lautakunta päätyi kokouksessaan 5.12.1954 kannattamaan verbiä kiehauttaa, koska se ”hyvin ilmentää sen, että kahvin ja veden annetaan vain kiehahtaa, ei kiehua”. Myös verbiä uuttaa pidettiin mahdollisena, samoin kuin tiettyihin valmistustapoihin verbiä suodattaa. Sitä, mitä muista lähetetyistä ehdotuksista kokouksessa todettiin, ei ole lautakunnan pöytäkirjassa merkintää.

Alla on esimerkkejä kilpailuun lähetetyistä ehdotuksista. Osa verbeistä lienee pilke silmäkulmassa lähetettyjä, mutta osa on edelleen elävässä käytössä – kahvin valmistustavasta riippumatta. Muutamat verbit taas ovat ihan muunlaisessa käytössä. Mitähän mielikuvia syntyisi, jos jokin kahvila mainostaisi tarjoilevansa piritettyä kahvia?

aromoida, aromisoida
hauduttaa
, herauttaa, hiottaa, höyryttää, höyröyttää
kahvastaa
, kahviloida, kahvintaa, kahvistaa, kiehauttaa, kihauttaa, kihostaa, kummata, kuohuttaa
laittaa
, lauduttaa (”kun hautuu niin lautuu”)
mehustaa
pirauttaa
, pirittää, poristaa, porisuttaa, porohduttaa, pykötä, pyöräyttää
sihauttaa
, suotaa, suodattaa
tirauttaa
, turauttaa
uuttaa

Myös kilpailun järjestäjän Oka-nimi kirvoitti ehdotuksia:

okata (= laittaa parempaa kahvia), okaloida, okastaa

Sanankeksimiskilpaluille voisi olla yhä tarvetta. Kilpailuraadeista riippumattomasti kieliyhteisö joka tapauksessa ratkaisee sanojen lopullisen kohtalon – usein myös kaikkien yhteiseksi parhaaksi.
Kielikello 1/2017
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »