Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2017

Riina Klemettinen

Sananen

Vasta väärillä raiteilla

Viime aikoina moni järeän kaliiperin rokkikukko on vaihtanut (basso)kitaran harppuun ja siirtynyt autuaammille esiintymislavoille: Lemmy Kilmister, David Bowie, Renegadesien Gibson ja Eaglesien Frey. Huhtikuussa 2016 joukkoon liittyi Prince. Kuollessaan tämä multi-instrumentalisti oli vasta 57-vuotias. Ei siis 57:ää vuotta vanhempi. Vain 57 vuoden ikäinen. – Liian nuori kuolemaan.

Pian tapahtuneen jälkeen lehdestä sai lukea, että Prince kuoli vasta 57-vuotiaana. Silloin oli siristettävä silmiään, höristettävä korviaan ja kohotettava kulmakarvojaan: miten niin vasta 57-vuotiaana, olisiko pitänyt kuolla jo aiemmin?

1_17_prince.jpg

Kuva: Istockphoto.

Kirjoittaja haluaa tuoda esiin, että Princen kuolemassa on jotakin epäodotuksenmukaista: tähti kuoli tavallista nuorempana. 57-vuotiaanhan luulisi rokkaavan vielä ties kuinka kauan – katsokaa vaikka Rollareita tai Dylania! Mutta voiko tuon ajatuksen ilmaista sanomalla, että hän kuoli vasta 57-vuotiaana? Ei oikein voi.

Ongelma koskee sanaa vasta ja sen vaikutusalaa. Kyseessä on ns. temporaalinen fokuspartikkeli, jonka merkitys on mm. ’ei ennen, ei aikaisemmin kuin’ (ymmärrän asian vasta nyt, asia ratkesi vasta äänestyksen jälkeen) tai ’ei enempää, ei pidemmällä kuin’ (kello on vasta kaksi, hän on vasta alussa). Fokuspartikkeleiden (kuten vain, juuri, enintään, vaikka(pa), ainakin, jopa) avulla kirjoittaja painottaa lukijalle haluamaansa asiaa (fokuspartikkeleista voi lukea lisää Isosta suomen kieliopista, verkossa osoitteessa scripta.kotus.fi/visk, § 839).

Vasta voi fokusoida (eli nostaa esiin, tarkasteltavaksi tms.) jonkin osan lausetta tai koko lauseenkin. Ilmauksessa Prince kuoli ollessaan vasta 57-vuotias partikkeli korostaa ikää (Prince oli vasta 57-vuotias), kuten on tarkoituskin. Jos taas sanotaan, että Prince kuoli vasta 57-vuotiaana, partikkelin vaikutus ulottuu koko asiantilaan (kuolemiseen 57-vuotiaana) ja ajatus menee vinoon. Sama ongelma on vaikkapa lauseessa johtaja pääsi eläkkeelle vasta 55-vuotiaana. Sanottu tuntuu olevan ristiriidassa yleisen maailmantiedon kanssa.

Vasta-partikkeliin liittyy usein ajatus siitä, että jotakin tapahtuu myöhemmin kuin sopii olettaa. Niin on asian laita myös Princen kuolemaa ja johtajan eläköitymistä koskevissa, oudon tulkinnan saavissa ilmauksissa. Kuoleman tai eläkkeelle jäämisen varhaisuus tai myöhäisyys taas liittyy yleiseen käsitykseen kuolemasta ja eläkepäiville vetäytymisestä – siihen, mikä on tavanomainen ikä kuolla tai jäädä työelämästä – tai johonkin tilannekohtaiseen seikkaan. Olisi esimerkiksi normaalia sanoa, että balettitanssija jäi eläkkeelle vasta 50-vuotiaana, koska odotuksenmukainen eläkeikä Kansallisbaletin tanssijoilla on varhaisempi, 44 vuotta.

Vaihtoehtoja Princen kuolemaa koskevan lauseen vääntämiseksi oikeille jengoilleen on useampia. Ehkäpä yksinkertaisinta on vaihtaa vasta toiseen fokuspartikkeliin: Prince kuoli vain 57-vuotiaana. Toinen vaihtoehto on rajata vasta-partikkelin vaikutusalaa. Tämä onnistuu sivulauseella tai lauseenvastikkeella: kun Prince kuoli, hän oli vasta 57-vuotias tai kuollessaan Prince oli vasta 57-vuotias.

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja.
Kielikello 1/2017
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »