Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2017

Riitta Eronen

Satavuotiaan suomi

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Lähes puolet tuosta ajasta on ollut olemassa myös Kielikello, jonka elämässä on nyt meneillään viideskymmenes vuosikerta. Lehti tarjoaa tehtävänsä mukaisesti sekä ohjeita kielenkäyttäjille että taustatietoa kielen ilmiöistä. Se esittelee paitsi Kielitoimiston myös koko Kotimaisten kielten keskuksen toimintaa. Toiminnassa korostuu yhä enemmän yhteistyö, mistä tällä erää kertoo etenkin artikkeli Kielenkäyttäjät sanakirja- ja kielenhuoltotyössä.

Kielitoimiston puhelinneuvonta on perinteistä vuorovaikutteista toimintaa: Kysymysten perusteella on laadittu ja muokattu niin suosituksia ja oikeinkirjoitusohjeita kuin lukuisia Kielikellon juttujakin. Monet lukijat ovat toivoneet, että vanhojen aikojen tapaan vielä ilmestyisi kokonainen teemanumero välimerkeistä. Sellaista ei ole enää viime vuosina julkaistu, koska kielenkäyttöohjeita on muuten runsaasti saatavilla (mm. Kielitoimiston oppaat ja ohjepankki). Tässä numerossa Kysyttyä-palsta tarjoilee kuitenkin tavallista reilumman annoksen pilkkuohjeita, sekä pika-avuksi että aiheesta laajemmin kiinnostuneille.

Suomen kielen lautakunta käsittelee nykyisin etenkin laajoja periaatteellisia kysymyksiä. Sellainen on tuore kannanotto, joka koskee maahanmuuttajien kotoutukseen liittyvää kielenopetusta. Kannanotossa esitetään, että kotoutumiskoulutukseen kuuluva suomen tai ruotsin kielen opetus pitäisi liittää kiinteäksi osaksi muuta suomalaista koulutusjärjestelmää ja siirtää muun opetuksen tavoin opetus- ja kulttuuriministeriön järjestettäväksi.

Lautakunta saattaa yhä ottaa kantaa myös yksittäisiin sanakysymyksiin, kuten vierassanojen oikeinkirjoitukseen, joka onkin pisimpään vakiinnuttamista vaatineita kielenkäyttökysymyksiä. Miksi farao sai rinnalleen faaraon, selviää uusimmista suosituksista (s. 5).  

Juhlavuoden kunniaksi Kielikello tekee pieniä löytöretkiä kielenhuollon historiaan Kielitoimiston leikekirjojen ja kielilautakuntien pöytäkirjojen avulla. Löytöjä esitellään Vuosien varrelta -nimisellä uudella palstalla. Sarjan aloittaa erästä sanakilpailua kuvaava juttu Piritetäänpä kahvit. Syvemmälle itsenäisen Suomen kieliasioihin pääsee suuntaamalla Kotuksen verkkosivuille, joiden aineisto Sanoin saavutettu on osa Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa. Sivuilta selviää mm., millaisia olivat kuohuvan itsenäistymisen ajan sanat ja ketkä olivat ajan hahmoja.

Satavuotiaan Suomen kieli on kiinni ajassa, mutta myös ikivanhaa. Tasalukujen äärellä joku saattaa kysyä, kuinka vanhaa. Toinen saattaa muistaakin, että aihetta on käsitelty vuosituhannen vaihteessa, jolloin Kielikellossa oli sellaisia otsikoita kuin Tuhat vuotta suomen kieltä ja Kielen vuosituhannet (Kielikello 1/2000, ks. Lue myös). Niitä lukemaan pääsee myös Kielikellon arkistosta, www.kielikello.fi).  

Kielikellon viideskymmenes vuosikerta on myös viimeinen painetun lehden vuosi. Toimitus toivoo edelleen lukijoilta ajatuksia siitä, millaista sähköistä lehteä he haluaisivat lukea tulevina vuosina (s. 29). Myös tämän painetun lehden viimeisen vuosikerran sisältöä koskevia toiveita otetaan vastaan.
Kielikello 1/2017
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Tuhat vuotta suomen kieltä (Vapaasti luettavissa)

Kielen vuosituhannet (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »