Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2016

Kirsti Aapala

Kysyttyä

Scandinavian Stockphoto

Himmeli, hyasintti, pipari ja glögi – Mistä ovat joulun tutut sanat peräisin?

 

4_16_piparit.jpgHyasintti

Vakiintuneen joulukukan hyasintin nimi tulee ruotsin kautta latinasta, jonne se on saatu kreikan kielestä. Kreikan kielen hyákinthos tarkoittaa villihyasintin lisäksi myös sinililjaa, erästä ritarinkannuslajia ja varjoliljaa sekä toisaalta sinistä jalokiveä. Vanha kreikkalainen taru kertoo myös Hyakinthos-nimisestä nuorukaisesta, jonka verestä kukan sanottiin syntyneen. Kukan nimi on todennäköisesti kuitenkin vanhempi kuin sen synnystä sepitetty taru.

Ensimmäinen joulukukaksi hyödetty hyasintti lienee Suomessa kukkinut v. 1879 erään helsinkiläisen kukkakaupan näyteikkunassa, ja kaupunkilaisten kerrottiin sankoin joukoin rientäneen ihailemaan kasvia.

Himmeli

Himmelin tapainen koriste on ollut tuttu muuallakin Euroopassa, ja sillä on juhlistettu sadonkorjuun päättymistä. Ruotsissa ja Suomessa himmelistä tuli kuitenkin joulukoriste. Suomessakaan se ei ole ollut suinkaan koko maassa tunnettu, vaan sen ydinaluetta ovat olleet Varsinais-Suomi, Satakunta, Häme ja Uusimaa. Sanan himmeli takana on ruotsin kielen taivasta merkitsevä himmel.

Glögi

Hehkuviiniä tai muuta kuumaa ja maustettua juomaa tarkoittava glögi on lainaa ruotsista. Ruotsin sana glögg pohjautuu sanaliittoon glödgat vin ’hehkutettu viini’. Elias Lönnrot mainitsee sanakirjassaan v. 1874 saman juoman nimellä lökäri. Sanaa glögi on suomessa alettu käyttää 1900-luvun alkupuolelta lähtien.

Piparkakku

Sana piparkakku on osaksi lainattu ja osaksi käännetty ruotsin sanasta pepparkaka. Alkuosa siitä on tosiaan sama kuin pippuria tarkoittava peppar, ja jälkiosakin on lainaa samalta suunnalta. Piparkakkujen alkuperäinen mauste on ollut nimenomaan pippuri. Varhain niitä on makeutettu myös joko siirapilla tai hunajalla. Etenkin Saksan Nürnbergin piparkakut ovat olleet kuuluisia.

Piparkakut alkoivat siirtyä 1800-luvun lopulla Ruotsissa ja pian sen jälkeen Suomessakin joululeivonnaisiksi. Sitä ennen ne kuuluivat vain parempiosaisten juhliin.

Nämä sanat on poimittu Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilta Kysymyksiä ja vastauksia -palstalta: http://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia. Sinne on kerätty mm. sanojen ja sanontojen alkuperää eli etymologiaa koskevia kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia.Kielikello 4/2016
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »