Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2016

Riitta Hyvärinen

Vinkki

”Varmaan olen oikeutettu aikuispakkaukseen”

Kotuksen verkkosivuilla on paljon aineistoja, joita voi käyttää opiksi ja iloksi.  

Eläkkeellä oleva kieli-ihminen, terminologi Riitta Brelih on ystävineen esitellyt suomen kielen uusia sanoja helsinkiläisessä palvelutalossa. Osallistujat saivat aluksi Kotuksen sivuilta kootun uudissanalistan, mutta ilman selityksiä. Sanoja käsiteltiin yksi kerrallaan: osallistujilta kysyttiin, mitä he luulisivat sanan tarkoittavan, ja lopuksi luettiin oikea määritelmä. Tunnin tapaaminen oli menestys; yhtään hiljaista hetkeä ei ollut.

”Asukkailla oli mielenkiintoisia, omintakeisia ja vitsikkäitäkin ehdotuksia ja kommentteja. Heitä ei turha ujous häirinnyt. Aikuispakkauksestakin yksi asukas sanoi, että oli se sitten mitä tahansa, niin hän on varmaan oikeutettu sellaisen saamaan, koska on neljää vaille satavuotias”, kertoo Brelih.

Tapaamiselle toivottiin jatkoa.  Monet osallistujat aikoivat jo nyt testata uudissanojen tuntemusta lapsenlapsiltaan, jotka yleensä ”tietävät kaiken”. Samantyyppisen arvaa mitä sana tarkoittaa -listan voisi poimia eri kuulijakunnille myös Kotuksen verkossa olevista sanakirjoista: Kielitoimiston sanakirjasta, Suomen murteiden sanakirjasta, Vanhan kirjasuomen sanakirjasta, Karjalan kielen sanakirjasta ja Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjasta (Ordbok över Finlands svenska folkmål).

Kotuksen aineistoja voi käyttää ei-kaupallisissa tarkoituksissa, mutta tällöin pitäisi mainita, mistä aineistot ovat peräisin. Mielellämme kuulemme, jos joku muu on keksinyt tavan käyttää verkkoaineistoja opetus- tai viihdytystarkoituksessa.
Kielikello 3/2016
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »