Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2016

Riina Klemettinen

Jokisen eväät

Pysytkö kartalla?

Missä ollaan, kun ollaan kartalla? Kielitoimiston sanakirjan mukaan kartta tarkoittaa mittakaavan mukaista, pelkistettyä ja selitettyä piirroskuvaa jostakin alueesta. Sanakirjassa mainitaan, että kartaksi voidaan kutsua myös muita kaavamaisia piirroksia (pöytäkartta, laukaisukartta) tai eräitä kuvastoja (sienikartta, värikartta). Lisäksi karttaa käytetään kuvallisesti: kartalla oleva tietää sijaintinsa, mutta kartalta pudonnut on eksyksissä.

Eihän se sujuvaa ollut, mutta pysyin kartalla ja löysin rastit. Kunnes sitten putosin kartalta ja pummasin kunnolla rastia 12.

Kun joku on kartalla, hän on selvillä tilanteesta ja vallitsevista oloista. Kartalta putoaminen taas tarkoittaa eksymistä myös kuvallisessa mielessä eli tilanteen hallinnan kadottamista.

Toki osa asioista meni vähän yli hilseen, mutta pääasiassa olin kartalla tapahtumista.

Oletko kartalla lapsesi kännykän käytöstä?

Pääministerin annettiin pudota kartalta Hornet-sotkussa.

2_16_kartalla.jpg

Kartoitetaan mahdollisuuksia

Tilanne otetaan haltuun kartoittamalla. Vielä jokin aika sitten tällaista käyttöä pidettiin kielenhuollon näkökulmasta kartettavana, koska sen ajateltiin aiheuttavan sekaannuksia. Nykyisin kuvallinen kartoittaminen sopii myös yleiskieleen.

Seura kartoittaa mahdollisuuksia harjoitusolosuhteiden kehittämiseen.

Satakunnan Museo kartoittaa rakennuskulttuuria Raumalla.

Kartoittamaton alue edustaa tuntematonta tai tarkemmin tutkimatonta ilmiötä.

Homoseksuaalisuuden ja seksuaalisen toiseuden kuvaukset ovat olleet suomalaisessa kirjallisuudessa pitkään kartoittamaton alue.

Omakustanteiset elämäkerrat ovat kartoittamaton ja tutkimaton kenttä.

Tiekartta

Kartta voi edustaa myös suunnitelmaa tai hahmotelmaa. Silloin puhutaan tiekartasta (engl. road map), jolla kuvataan laajoja, pitkällä aikavälillä toteutettavia suunnitelmia. Tiekartan tarkoitus on viitoittaa reitti haluttuun päämäärään. Tunnetuin esimerkki tästä lienee vuodelta 2004 peräisin oleva YK:n, EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän tiekartaksi nimetty rauhansuunnitelma, joka tähtäsi mm. Lähi-idän tilanteen rauhoittamiseen ja itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseen.

Sittemmin tiekartaksi on kutsuttu monenlaisia suunnitelmia, niin että sanasta on tullut hallintotermi. Esimerkiksi Kansallinen tutkimusinfrastruktuurien tiekartta on suunnitelma Suomelle tärkeistä tutkimuksen mahdollistavista rakenteista, kuten aineistoista ja tietoverkoista. Tasa-arvon tiekartassa taas luonnostellaan toimia tasa-arvon edistämiseksi ja kyberosaamisen tiekartassa hahmotellaan reittiä kyberturvallisuuden nykytilanteesta tulevaisuuden tavoitetilaan.

Siinä missä perinteistä tiekarttaa käyttelevä löytää vaikka Asikkalasta Alavudelle, on kuvailmauksena käytetyn tiekartan tarkoituksena tarjota pääsy ikävästä tai kohentamista vaativasta alkutilanteesta toivottuun lopputulokseen.

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja.
Kielikello 2/2016
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »