Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2016

Sari Maamies

Kielivoimistelua

Ilmari Hakala

Endokrinologin vasara

Tunnetko seuraavien lääketieteen kielessä esiintyvien sanojen ja lyhenteiden merkityksen? Ne on selitetty Lääketieteen termit -teoksessa (esittely tässä lehdessä).

1) defibrillaattori

2) endokrinologi

3)  i.v.

4) palpoida

5) MPR

6) sepsis

7) luuvalo

8) vasara

 

1_16_luuvalo.jpg

Vastaukset

1) Defibrillaattori on rytminsiirtolaite, arkisesti deffa. Sitä käytetään sydämen rytmihäiriöiden poistoon ja sydämenpysähdyksen hoitoon. Defibrillaattoreita on nykyisin monissa julkisissa tiloissa, ja niitä voivat käyttää myös maallikot, koska laitteet opastavat käyttäjää.

2) Endokrinologi on endokrinologian eli umpieritysopin asiantuntija. Endokrinologin osaamisaluetta ovat umpi- eli sisäeritysrauhaset ja niiden toiminta. Umpirauhaset erittävät vereen muiden elinten toimintaan vaikuttavia aineita, hormoneja.

3) i.v. on lyhenne, joka tulee latinan sanasta intravenosus eli ’laskimonsisäinen’ tai ’laskimonsisäisesti’, ’laskimoon annettu’. Lyhennettä käytetään mm. ilmoitettaessa lääkkeen antotapa.

4) Palpoida (lat. palpare ’taputella, hyväillä’) tarkoittaa käsin tunnustelemista tai tutkimista.

5) MPR on lyhenne, joka  tulee sanoista morbilli, parotiitti ja rubella eli tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko. MPR-yhdistelmärokote eli kolmoisrokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

6) Sepsis (latinaa, < kreikan sepein ’mädäntyä’) on bakteerien (joskus sienien) aiheuttama yleisinfektio, jossa bakteereita (tai sieniä) esiintyy veressä. Sepsiksen kansanomainen nimitys on verenmyrkytys. Verenmyrkytykseksi kutsutaan virheellisesti myös imusuonitulehdusta, jossa imusuonen seinämän tulehdus näkyy ihon läpi punoittavana viivana, joka etenee hiljalleen.

7) Luuvalo on vanhentunut termi, jota on käytetty kansankielessä kihdistä ja muistakin kivuliaista nivel- ja lihassairauksista ja -oireista. Jälkiosa valo ei tässä yhteydessä viittaa näköaistilla havaittavaan valoon, vaan se tarkoittaa kipua, särkyä. Viron kielessä sana valu tarkoittaa kipua (esim. peavalu ’pääkipu, päänsärky’).

8) Vasara on yksi välikorvassa sijaitsevista kolmesta kuuloluusta; muut ovat alasin ja jalustin. Kuuloluut muodostavat ketjun, joka välittää äänivärähdyksiä tärykalvosta sisäkorvaan.

 
Kielikello 1/2016
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »