Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2016

Ulla Onkamo

Uutisia

Neljä uutta kuntaliitosta

Vuodenvaihteessa toteutui neljä kuntaliitosta: Kurikan ja Jalasjärven, Lahden ja Nastolan, Hollolan ja Hämeenkosken sekä Säkylän ja Köyliön liitokset.

Kun ympäröivät kunnat yhdistyvät kaupunkikeskukseen, on luonnollista, että laajentuneen kunnan nimenä säilyy kaupungin nimi: Nastola yhdistyy siis Lahteen ja lakkaa olemasta kuntana.  Muissakin liitoksissa väkiluvultaan suuremman kunnan nimi (Hollola, Kurikka, Säkylä) jää liitoskunnan nimeksi.

Hämeenkoski, Jalasjärvi, Nastola ja Köyliö säilyvät edelleen paikanniminä ja asukkaannimityksissä: köyliöläiset asuvat yhä Köyliössä, mutta ovat hallinnollisesti myös säkyläläisiä. Tarvetta on lisäksi puhua kuntaliitosta edeltäneistä, samannimisistä, mutta maantieteellisesti pienemmistä ”vanhasta Säkylästä” ja ”vanhasta Hollolasta”. Yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona on ottaa käyttöön pitäjä-sana entisiin maaseutukuntiin viitattaessa: Jalasjärven pitäjä, Säkylän pitäjä. Esimerkiksi Kiihtelysvaaran kyläyhdistykset ja Pro Kesälahti -seura ovat vuonna 2015 esittäneet, että Kiihtelysvaarasta ja Kesälahdesta käytettäisiin jatkossa pitäjä-nimitystä.

Kuntaliitosten lisäksi Närpiön kunta muuttui 1.1.2016 yksikielisestä ruotsinkielisestä kunnasta kaksikieliseksi. Tämä tarkoittaa, että yksikielisiä ruotsinkielisiä kuntia on Suomessa enää Ahvenanmaalla.
Kielikello 1/2016
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »