Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2016

Riitta Eronen

Uutisia

Kielineuvonnan vuosikymmenet radiossa ja verkossa

Radiosta voi kuulla kaikuja Kielitoimiston puhelinneuvonnan historiasta, kun Ylen ykkösen kieliohjelma Aristoteleen kantapää esittää Kotimaisten kielten keskuksen ja Ylen yhteistuotantona laaditun kuulokuvasarjan Kielineuvonnan vuosikymmenet. Siinäesitellään eri vuosikymmenten tyypillisiä kielikysymyksiä 1940-luvulta 2000-luvun ensimmäiselle kymmenelle. Sarja lähetetään seitsemänä jaksona tammikuusta 2016 alkaen siten, että kuukausittain kuullaan uusi jakso.

Ensimmäisessä, 1940-luvulle sijoittuvassa osassa muistellaan muovin syntyä, toisessa 50-luvun huipputapahtumaan olympialaisiin liittyviä kielikysymyksiä. Sarja johdattaa kuulijat myös kuulennolle ja millenniumin aikaan eli vuosituhannen vaihteeseen. Jokaisen uuden jakson ilmestymisen aikaan julkaistaan Kotuksen verkkosivuilla aiheeseen liittyvää tausta- ja lisäaineistoa. Lähteinä ovat olleet Kielitoimiston neuvonnan päiväkirjat sekä lehtileike- ja kirjearkistot. Käsitellyistä kysymyksistä monet ovat yhtä aikaa sekä nostalgisen kaukaisia että tavalla tai toisella edelleen ajankohtaisia.

1_16_vuorela_sadeniemi_pieni.jpgPaula Vuorela ja Matti Sadeniemi Kielitoimistossa. (Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto, http://neba.finlit.fi/seura/talonhistoria/hyyrylaisia.html)
Kielikello 1/2016
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »