Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2015

Ulla Onkamo

Kysyttyä

Japanilaisten nimien kirjoittaminen ja ääntäminen

Kysymys: Syksyllä 2015 järjestetyssä luistelukilpailussa esiintyi myös japanilaisia luistelijoita. Miten heidän nimensä kirjoitetaan ja äännetään suomessa?

Vastaus: Kun nimi on peräisin toisella kirjoitusjärjestelmällä kirjoitettavasta kielestä, se kirjoitetaan suomen kielellä käyttäen jotakin siirtokirjoitusta. Japaninkieliset nimet latinaistetaan eli muutetaan latinalaiseen kirjaimistoon tavukirjoituksesta. Suomen kielessä, kuten useimmissa muissakin eurooppalaisissa kielissä, nimet latinaistetaan Hepburnin järjestelmällä.

Japanissa henkilönnimet kirjoitetaan niin, että sukunimi on ennen etunimeä. Latinaistetut nimet kirjoitetaan kuitenkin yleensä länsimaisen käytännön mukaisesti etunimi ensin. Niinpä Finland Trophyssä esiintyivät syksyllä 2015 muun muassa taitoluistelijat Yuzuru Hanyū, Rika Hongō ja Ryūju Hino. Pituusmerkki eli viiva vokaalin päällä merkitsee Hepburnin järjestelmässä pitkää vokaalia, ja se on mahdollisuuksien mukaan hyvä kirjoittaa näkyviin. Nimissä y-kirjain ääntyy j:nä, j-kirjain puolestaan :na ja z soinnillisena. Nimet äännetään siis karkeistettuna:

Yuzuru Hanyū [juzuru ha-njuu]

Rika Hongō [rika hoŋgoo]

Ryūju Hino [rjuudžu hino]

Katso lisätietoa Kielitoimiston ohjepankin ohjeesta Japaninkieliset nimet: http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/633.

Japania kirjoitetaan käyttäen kolmea eri merkistöä. Sanojen merkitystä ilmaistaan Kiinasta peräisin olevalla kanji-merkistöllä, jossa yksi kanji merkitsee itsessään jotakin käsitettä. Hiragana ja katakana puolestaan ovat kiinalaisista merkeistä kehitettyjä tavumerkistöjä, jotka ilmaisevat ääntämystä.

4_15_japanil.jpg
Kielikello 4/2015
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Uusien vierassanojen kirjoitusongelmia (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »