Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2015

Riitta Hyvärinen

Kysyttyä

Titteleiden alkukirjain

Kysymys: Tarvitaanko titteleissä isoa kirjainta?

Vastaus: Tittelit kirjoitetaan suomessa yleensä pienellä alkukirjaimella: rouva, tuottaja, presidentti, perushoitaja, varatoimitusjohtaja, filosofian maisteri. Pientä alkukirjaintä käytetään niin juoksevassa tekstissä kuin esimerkiksi kirjeen tai sähköpostin puhuttelussa: Olen valmistunut perushoitajaksi ja filosofian kandidaatiksi; Hyvä rouva, Arvoisa ministeri. Kutsuissa, pyynnöissä tms. voidaan kuitenkin käyttää kohteliaisuuden ja juhlavuuden ilmaisemiseen joskus myös isoa alkukirjainta: Arvoisa Ministeri.

Myös allekirjoituksissa ja käyntikorteissa titteli kirjoitetaan pienellä, jos kokonaisuus alkaa ihmisen nimellä: Ville Virtanen, elokuvatuottaja. (Lue lisää käyntikorteista esimerkiksi Kielitoimiston ohjepankista, www.kielitoimistonohjepankki.fi.)

Myös englanninkieliset tittelit voi suomenkielisessä tekstissä kirjoittaa pienellä kirjaimella: Hän työskentelee key account managerina; Firmaan palkataan uusi process engineer; Työntekijän nimike on revenue protection officer.

Poikkeuksena ovat tutkintonimikkeet, joita käytetään sitaattilainoina eli jotka kirjoitetaan lainanantajakielen tapaan: Bachelor of Science, Master of Arts, Doctor of Business Administration.
Kielikello 2/2015
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »