Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2015

Elina Wihuri

Kysyttyä

Vanhakirkko vai Vanha kirkko?

Kysymys: Kirjoitetaanko Helsingissä sijaitsevan vuonna 1826 valmistuneen kirkon nimi yhdyssanaksi Vanhakirkko vai erikseen Vanha kirkko? Entä miten kirjoitetaan Vanha kirkkopuisto?

Vastaus: Kun ilmaukseen sisältyy kohdetta kuvaava ominaisuudennimitys (kuten vanha, uusi), joka ei ole ilmauksen jälkiosan tilapäinen luonnehdinta vaan kiinteä osa yksilöivää erisnimeä, nimenosat kirjoitetaan yhteen. Tällainen kiteytynyt nimi on esimerkiksi Vanhakirkko (yhteen kirjoitetaan myös mm. Ristinkirkko ja Sovituksenkirkko). Nimen alussa oleva adjektiivi vanha taipuu, kun nimeä taivutetaan, esim. Vanhankirkon, Vanhassakirkossa ja Vanhaakirkkoa.

Tiettyä kirkkoa voidaan luonnehtia vanhaksi myös erotukseksi uudemmasta kirkosta ilman, että sana vanha tai uusi kuuluisi pysyvästi kirkon nimeen, esim. Espoon vanha kirkko eli Espoon tuomiokirkko. Jos kirkon nimi sen sijaan on vakiintunut muotoon Vanhakirkko tai Uusikirkko, nimi säilyy samassa muodossa myös paikannimimääritteen jäljessä (X:n Vanhakirkko, X:n Uusikirkko).

Pääkaupungin Vanhakirkko sijaitsee Vanhassa kirkkopuistossa, jota kutsutaan epävirallisesti myös Ruttopuistoksi, koska alueelle haudattiin paljon ruttoepidemian uhreja vuonna 1710. Puiston virallinen nimi Vanha kirkkopuisto (ruotsiksi Gamla kyrkoparken) on vuodelta 1956. Se kirjoitetaan kaavanimien oikeinkirjoitusohjeiden mukaan sanaliitoksi, sillä perusosa kirkkopuisto on yhdyssana, vrt. Käpylän urheilupuisto ja Toukolan rantapuisto.

 

Kirjoittaja työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa nimistönhuoltajana.
Kielikello 2/2015
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »