Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2015

Hanna Hämäläinen

Uutisia

Normipäivässä vielä kerran "alkaa tekemään"

Huhtikuun 17. päivänä 2015 järjestettiin Helsingissä Kotimaisten kielten keskuksen suomen kielen lautakunnan ja Kotikielen Seuran teemapäivä eli Normipäivä, joka veti Tieteiden taloon salin täyteen yleisöä. Tapahtuma oli samalla osa Kielitoimiston 70-vuotisjuhlavuotta.

Normipäivässä palattiin monista näkökulmista muun muassa alkaa tekemään -tapaukseen, siis siihen, että muoto alkaa tekemään hyväksyttiin yleiskieleen rakenteen alkaa tehdä rinnalle 2014. Puheenvuoroissa tulivat esiin niin kielentutkijoiden, äidinkielenopettajien kuin normien laatijoidenkin näkökulmat.

Uusi suositus herätti valtavasti huomiota, sillä ohjeesta oli vuosien mittaan muodostunut eräänlainen normien normi ja kielenhuollon ikoni. Suomen kielen lautakunta joutuikin arvioimaan muun muassa sitä, millaisia tunteita uusi suositus aiheuttaisi. Lautakunnan puheenjohtaja Minna-Riitta Luukka kertoi suosituksen jakaneen myös  lautakunnan jäsenet kahteen ryhmään. Päätös tehtiin lopulta äänestämällä.

Yleisön reaktiot olivatkin vaihtelevia, ja mm. sosiaalisessa mediassa näkyi hyvin kielenkäyttäjien asennoituminen, huomautti Normipäivässä puhunut Kielitoimiston kouluttaja Laura Niemi. Aiheesta kirjoitettiin tuhansia twiittejä eli Twitter-viestejä. Kielitoimistossa on kerätty kirjoituksia ja reaktioita muualtakin mediasta, kuten sanomalehdistä, ja palautteet on tallennettu.

 Vaikka kielenhuollon suositukset saattavat joskus näyttää äkillisesti tehdyiltä, niitä pohditaan aina perusteellisesti. Alkaa tekemään -kysymystä käsiteltiin suomen kielen lautakunnassa usean kerran peräti 67 vuoden aikana.  Aika ei kuitenkaan ollut kypsä ennen vuotta 2014.

 

Kirjoitus on  luettavissa laajempana Kotuksen verkkosivuilla osoitteessa  www.kotus.fi (> Nyt > Uutistekstit).
Kielikello 2/2015
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »