Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2015

Riitta Eronen

Kielivoimistelua

Ilmari Hakala

Sanakilpailuja ja kilpailusanoja

Kielivoimistelun kysymykset

Vuosien mittaan eri tahot ovat järjestäneet sanakilpailuja, joilla on etsitty sanaehdotuksia muista kielistä lainattujen sanojen tilalle tai uusille ilmiöille. Tiedätkö tai arvaatko, minkä sanojen vastineiksi tai minkä nimitykseksi on ehdotettu seuraavia sanoja ja milloin?

1. Mainos

2. Solmio

3. Veikkaus

4. Pakaste

5. Viihde

6. Palaute

7. Työuupumus

8. Maidoke

 1_15_solmukenoir.jpg

Kielivoimistelun vastaukset 

1. Mika Waltarin ja muiden Tulenkantajien kaupunkirunoissa välkkyvät vielä reklaamit, mutta jo 1928 reklaami-sanan vastineeksi saatiin mainos, kiitos Suomen Kuvalehden sanakilpailun. Sanaa ehdotti E. A. Saarimaa, jonka nimi jäi kielenhuollon historiaan etenkin hänen julkaisemansa kielioppaan ansiosta. 

2. Ranskasta lainautuneille sanoille kravatti ja rusetti haettiin vastineita sanakilpailussa vuonna 1932. Voittajia olivat solmio ja solmuke.

3. ”Tippaukselle” (engl. tip) etsittiin vastinetta sekä Suomen Kuvalehden kilpailussa vuonna 1937 että Suomen Urheilulehden kilpailussa vuonna 1940. Voittaja oli molemmissa sana veikkaus.

4. Paulig järjesti vuonna 1946 kilpailun, jossa haettiin parempaa sanaa ”syväjäädytystuotteelle”. Kilpailun voitti sana pakaste.

5. Yleisradion ja Suomen Kuvalehden kilpailussa 1947 etsittiin vastinetta ns. kevyelle musiikille (ruotsiksi underhållningsmusik). Suomeen saatiin sanat viihdemusiikki ja viihde.

6. Kielitoimisto on ollut myös sanakilpailun järjestäjänä. Vuonna 1970 se yhdessä SKS:n kanssa julisti Virittäjä-lehdessä kilpailun eräiden vierasperäisten sanojen suomentamiseksi. Tulos jäi kokonaisuutena vaatimattomaksi, mutta ainakin feed-back-sanan vastine palaute on osoittautunut tarpeelliseksi.   

7.  Lääkäriseura Duodecimin suomen kielen hyväksi tekemään työhön on sisältynyt myös sanakilpailujen järjestämistä. Kilpailussa vuonna 1990 haettiin vastinetta mm. englanninkieliselle käsitteelle burn-out, ’(henkinen) loppuunpalaminen’. Voittajaksi selviytyi sana työuupumus.

8. Helsingin Sanomien sanakilpailussa 2008 etsittiin nimitystä kahviautomaateissa maidon sijasta käytettävälle aineelle. (Sitä ei saa kutsua maidoksi, koska se ei täytä EU:n maidolle asettamia normeja.) Kilpailun voitti sana maidoke, ’maidon korvike’.

 

Lähteenä on käytetty Kielikello-lehden arkistoa (www.kielikello.fi) sekä Taru Kolehmaisen teosta  ”Kielenhuollon juurilla. Suomen kielen ohjailun historiaa” (SKS 2014).
Kielikello 1/2015
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »