Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2015

Henna Leskelä, Raija Moilanen ja Suvi Syrjänen

Kielitoimiston ohjepankki: kieliohjeita kätevästi

Kielitoimiston ohjepankki on verkossa toimiva kieli- ja nimiohjeiden hakupalvelu. Tässä kirjoituksessa esitellään ohjepankin käyttöä.

viiva.gif

Verkossa on avautumassa palvelu, Kielitoimiston ohjepankki, josta löytyy kieli- ja nimiohjeita kootusti yhdestä ja samasta osoitteesta www.kielitoimistonohjepankki.fi.

Kielitoimiston ohjepankki sisältää ensinnäkin ohjetietokannan, johon on koottu keskeisimmät kieli- ja nimiohjeet mm. Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta, Kielitoimiston nimioppaasta ja Kielitoimiston kielioppioppaasta. Toiseksi palvelun haun piiriin kuuluu kieli- ja nimitietoa sisältäviä Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, kuten Etunimien taivutus, Sukunimien taivutus, Maiden nimet seitsemällä kielellä ja Svenska ortnamn i Finland.  Aineistoon kuuluu myös Kielitoimiston sanakirja, joka saatiin syksyllä 2014 verkkoon vapaasti käytettäväksi ja jonka sana-artikkelit ovat ohjepankin haussa mukana. Kielitoimiston sanakirjaahan voi käyttää myös oikeinkirjoitusoppaana, kuten Kielikellon 4/2014 kirjoituksessa ”Miten ja mihin Kielitoimiston sanakirjaa käytetään?” kerrotaan (ks. Lue myös).

Ohjepankki on jatkuvasti täydentyvä, eli siihen lisätään uusia ohjeita myös sen julkaisemisen jälkeen, ja ohjeita myös päivitetään tarpeen mukaan. Lisäksi ohjepankin hakua laajennetaan myöhemmin muihin kieli- ja nimiohjeita sisältäviin verkkojulkaisuihin, esimerkiksi Suomen asutusnimihakemistoon.

Ohjepankista voi hakea tietoa kahdella eri tavalla: selailemalla aiheita (otsikko Selaa aiheita kuvan 1 vasemmassa reunassa) tai kirjoittamalla  hakukenttään hakusanan (kuvassa 1 keskellä ylhäällä).

 

Kuva 1. Kielitoimiston ohjepankin etusivu, jossa on vasemmalla selauspalsta, ylhäällä hakukenttä ja oikealla muihin ohjeisiin vieviä linkkejä ja muita vinkkejä. Sivun ylälaidasta pääsee Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuille. Kuva suurempana (pdf).

Selaaminen

Kaikkia ohjepankin ohjeita pääsee tarkastelemaan selaamalla aiheita. Selaustoiminto näyttää ohjeet eräänlaisena sisällysluettelona, josta näkee ohjeiden aihepiirit.

Esimerkiksi aihepiirin Nimet alta löytyy tarkempi ryhmittely. Aiheeksi voi valita vaikkapa Yhdyssanat (kuva 2), jolloin saa näkyviin yhdyssanoja käsittelevien ohjeiden otsikot aakkosjärjestyksessä. Otsikkoa klikkaamalla pääsee itse ohjeeseen. Sama ohje voi liittyä useampaan aihepiiriin. Esimerkiksi ohje Alkukirjain paikannimissä kuuluu aihepiireihin Alkukirjain ja Paikannimet, joten ohjeeseen pääsee selauksen avulla kahta reittiä.

 

Kuva 2. Vasemmalla palstalla on valittuna se aihepiiri, johon kuuluvia ohjeita ollaan selaamassa. Kuva suurempana (pdf).

Hakusanalla etsiminen

Hakusanalla hakemalla (Anna hakusana) saa tuloksia varsinaisten ohjeiden lisäksi kieli- ja nimitietoa sisältävistä verkkojulkaisuista sekä Kielitoimiston sanakirjasta. Kun valitsee hakukentän tarjoamista sanoista sopivimman, saa näkyviin ohjeiden otsikoita ja pari riviä ohjeiden alusta. Otsikkoa klikkaamalla pääsee itse ohjeeseen.

Vasemman palstan Tarkenna hakua näyttää, mihin aihepiireihin haussa löytyneet ohjeet kuuluvat (katso kuva 3). Oikealla on linkit Kielitoimiston sanakirjaan ja nimiluetteloihin, jos niissä on hakuosumia.

 

Kuva 3. Hakutulos hakusanalla suomi: keskellä on ohjeiden otsikot, oikealla Kielitoimiston sanakirjan ja verkkojulkaisujen hakuosumat. Vasemman palstan aihepiirien avulla voi tarkentaa hakutulosta. Kuva suurempana (pdf).

Mitä itse ohjeessa?

Yksittäinen ohje on useimmiten kaksiosainen (katso kuva 4). Ensimmäinen osa, Ohje lyhyesti, tiivistää ohjeen oleellisimman sisällön esimerkiksi kiireistä lukijaa varten. Sitä seuraa osa Koko ohje, joka käsittelee aihetta perinpohjaisemmin ja sisältää enemmän esimerkkejä kuin tiivistelmä. Lisäksi joissain ohjeissa on vielä osa Tiesitkö?, josta lukija voi löytää kiinnostavaa tietoa ohjeen aiheesta.

Ohjetekstin oikealla puolella on linkkejä ohjetietokannan muihin ohjeisiin (Lisätietoa toisessa ohjeessa). Lisätietoa muualla-otsikon alla on linkkejä esimerkiksi Kielikellon sähköiseen arkistoon, Kotuksen verkkosivuille ja Ison suomen kieliopin verkkoversioon. Ohjetekstin vasemmalta puolelta voi palata hakutuloksiin ja tarkentaa haun koskemaan jotain tiettyä aihepiiriä.

Kuva 4. Hakusanalla Venus löytyy ohje Alkukirjain taivaankappaleiden nimissä. Keskellä on ohjeteksti, oikealla lisätietolinkkejä.Jotkin aiheet muodostavat laajoja kokonaisuuksia. Jos hakee tietoa esimerkiksi ajatusviivasta, saa yleistietoa aiheesta ns. yläohjeesta. Siitä pääsee linkkien kautta alaohjeisiin, jotka kertovat tarkemmin ajatusviivan eri käyttöyhteyksistä. Kuva suurempana (pdf)

Ohjepankki ja Kotuksen verkkosivut

Kielitoimiston ohjepankin kieli- ja nimiohjeita voi hakea myös Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivujen (www.kotus.fi) hakutoiminnolla. Sen haku kattaa Kotuksen verkkosivuilla olevan kielitiedon ohella myös ohjepankin sisällön. Kielitoimiston ohjepankista taas haun tuloksena saa täsmennetysti kieli- ja nimiohjeita, ei muuta Kotuksen sivuilla olevaa tietoa.

 

Kielitoimiston ohjepankin sisältö

kieli- ja nimiohjeita mm. Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta, nimioppaasta ja kielioppioppaasta

Kelitoimiston sanakirjan sana-artikkelit

etunimien taivutusluettelo

sukunimien taivutusluettelo

Maiden nimet seitsemällä kielellä -verkkojulkaisu

Svenska ortnamn i Finland -verkkojulkaisun suomenkieliset nimet

Myöhemmin palveluun lisätään muitakin verkkojulkaisuja, joissa on kieli- ja nimiohjeita tai niihin liittyvää tietoa, esimerkiksi Kreikan paikannimet -verkkoaineisto ja Suomen asutusnimihakemisto, jossa on kunnannimet ja asukkaiden nimitykset taivutuksineen.

 

Kirjoittajat ovat työskennelleet Kielitoimiston ohjepankki -hankkeessa.
Kielikello 1/2015
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Miten ja mihin Kielitoimiston sanakirjaa käytetään? (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »