Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2014

Uutisia

Miten murteista puhutaan? – Kansanlingvistinen sanakirja verkossa

Murteet kiinnostavat monia, ja niihin liittyy mielikuvia, asenteita ja mielipiteitä. Murteista keskustellaan ja murrepuhetta kommentoidaan lehdissä ja verkon keskustelupalstoilla. Millaisin sanoin ja ilmauksin ns. maallikot eli muut kuin kielitieteellisen koulutuksen saaneet puhuvat murteista ja millaisia piirteitä he tunnistavat murteista? Entä miten eri murteita ja muita puhekielen muotoja nimitetään?

Verkossa on nyt kaikkien huviksi ja hyödyksi emeritaprofessori Aila Mielikäisen ja professori Marjatta Palanderin laatima Kansanlingvistinen sanakirja, joka valaisee sitä, miten murteista puhutaan. Sanakirjaan on poimittu kansanomaiseen kielenkäyttöön kuuluvia sanoja ja ilmauksia, joilla nimetään ja luonnehditaan murteita, puhekieltä ja slangia ja niissä esiintyviä kielenilmiöitä. Sanakirja osoittaa, että suomalaiset puhuvat kielestään värikkäästi ja luovasti.

Kansanlingvistiikaksi kutsutaan tutkimussuuntaa, jonka kohteena ovat tavallisten kielenkäyttäjien havainnot ja käsitykset kielestä. Mielikäinen ja Palander ovat julkaisseet aiemmin tänä vuonna tutkimuksen Miten suomalaiset puhuvat murteista? Kansanlingvistinen tutkimus metakielestä (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2014).

Kansanlingvistinen sanakirja on tuotettu Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä, ja sen  julkaisee Jyväskylän yliopiston Kielikampus. Sanakirja on maksutta käytettävissä osoitteessa http://kielikampus.jyu.fi/mitenmurteistapuhutaan.

 
Kielikello 4/2014
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »