Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2014

Päivi Kouki

Uutisia

Sanastotyötä 40 vuotta

Sanastokeskus TSK:n perustamisesta on vuonna 2014 tullut kuluneeksi 40 vuotta. Yhdistys järjesti 29. lokakuuta 2014 juhlaseminaarin, jonka teemana oli Yhteiset käsitteet esille – TSK 40 vuotta terminologisen tiedon välittäjänä.

Sanastokeskus TSK (vuoteen 2004 asti nimeltään Tekniikan Sanastokeskus ry) tekee sanasto- ja ontologiatyötä sekä yksityisen että julkisen sektorin tarpeisiin. Viime aikoina projekteja on ollut  muun muassa Kelan, Viestintäviraston, Maanmittauslaitoksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä rakennus- ja telealan yritysten kanssa.

Juhlaseminaarin puhujiksi oli pyydetty Sanastokeskuksen yhteistyökumppaneiden edustajia. Esityksissä käsiteltiin laajasti sanastotyöhön liittyviä ajankohtaisia aiheita, kuten Finto-ontologiapalvelun kehittämistä ja käsiteanalyysiä osana ministeriöiden säädöstyötä. Lisäksi kuultiin Ruotsin Terminologicentrum TNC:n kokemuksia kansallisesta termipankista Rikstermbankenista sekä ajatuksia siitä, millainen suomalainen kansallinen termipankki voisi olla. Juhlaseminaarista kerrotaan tarkemmin Terminfon numerossa 4/2014.

Olennainen osa Sanastokeskuksen toimintaa on alusta asti ollut yleishyödyllisten palvelujen tarjoaminen. Tällaisia palveluita ovat muun muassa julkinen termipankki TEPA (www.tsk.fi/tepa) sekä monipuolinen tiedotustoiminta. Tärkeä tiedotuskanava on jo yli 30 vuoden ajan ollut jäsen- ja tiedotuslehti Terminfo, joka on ilmestynyt myös verkkolehtenä vuodesta 2010 lähtien. Ensi vuoden alusta Terminfo on entistä useampien lukijoiden saatavilla, kun se muuttuu kokonaan verkkolehdeksi. Uudistunut verkkolehti tulee olemaan ilmainen ja vapaasti kaikkien luettavissa tutussa www-osoitteessa www.terminfo.fi.

 

Kirjoittaja on terminologi.
Kielikello 4/2014
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Tietotekniikan termitalkoot (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »