Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2014

Henna Leskelä ja Suvi Syrjänen

Uutisia

Kielitoimiston ohjepankki – kieli- ja nimiohjeet yhdessä paikassa

Maiden vai maitten, joulu vai Joulu, Viro vai Eesti? Entä hyvänmakuinen vai hyvän makuinen, veden ja sähkön hinta vai hinnat? Näihin kysymyksiin saa vastauksen yhdestä osoitteesta, kun Kielitoimiston ohjepankki avataan alkuvuonna 2015.

viiva.gif

Kotimaisten kielten keskuksessa on tekeillä uusi verkossa toimiva hakupalvelu, josta löytyy apu kieli- ja nimikysymyksiin sekä kielen asiantuntijoille että muille kielenkäyttäjille. Palveluun kootaan Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaan ja nimioppaan tarkistetut sisällöt, kysytyimmät kielenhuolto- ja nimikysymykset Kotuksen verkkosivuilta sekä pian julkaistavan uuden Kielitoimiston kielioppioppaan sisältöjä.

Ohjepankin haku kattaa verkossa jo olevista julkaisuista mm. Kielitoimiston sanakirjan sekä etu- ja sukunimien taivutusohjeet. Nimiohjeista ovat mukana myös Maiden nimet seitsemällä kielellä sekä   Svenska ortnamn i Finland (suomenkieliset nimet). Myöhemmin ohjepankkiin lisätään muitakin nimiluetteloita, esimerkiksi Asutusnimihakemisto ja Kreikan paikannimet. Lisäksi ohjeissa on linkkejä muun muassa Kielikellon sähköiseen arkistoon ja Ison suomen kieliopin verkkoversioon.

Ohjepankki aukeaa alkuvuodesta 2015. Samoihin aikoihin julkaistaan myös Kotuksen uudistetut verkkosivut. Ohjepankki tulee tarpeeseen, koska tähän asti kieliohjeet ovat olleet monessa eri paikassa ja toisinaan hankalasti löydettävissä.

Ohjeiden hakemisesta on haluttu tehdä mahdollisimman helppoa. Toisaalta palvelusta voi etsiä vastausta johonkin tiettyyn kysymykseen, toisaalta selailla ohjeita aiheen mukaan ja tutustua itseään kiinnostavaan aihepiiriin laajemmin. Vaikkapa hakusanalla vinoviiva löytyy ohje vinoviivan erilaisista käyttötavoista esimerkkeineen. Selaileva käyttäjä taas voi katsella ohjeita luokituksen perusteella. Esimerkiksi luokka Viivat sisältää kaikki ohjeet, jotka koskevat ajatusviivaa, yhdysmerkkiä, kenoviivaa, vinoviivaa ja vuorosanaviivaa.

Hakupalvelu on itsenäinen osa Kotuksen verkkosivuja. Ohjepankilla on oma osoitteensa, ja sinne pääsee myös Kotuksen verkkosivujen kautta. Ohjeita voi jakaa ja niihin voi linkittää sosiaalisessa mediassa.

 

Kirjoittajat työskentelevät  Kielitoimiston ohjepankki -hankkeessa
Kielikello 4/2014
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Kielitoimiston ohjepankki: kieliohjeita kätevästi (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »