Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2014

Ulla Onkamo

Nimisuosituksia

Syyrian kaupunki on Kobanê

Tänä syksynä niin suomenkielisessä kuin ulkomaisessakin mediassa on tiuhaan uutisoitu Pohjois-Syyrian kaupungista, jota ääri-islamistijärjestö ISIS yrittää vallata. Kaupunkia puolustavat kurditaistelijat, jotka ovat saaneet tukea muun muassa Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskuista. Asukkaista valtaosa on kurdeja, mutta kaupungissa asuu myös arabeja sekä syyrianturkkilaisia ja armenialaisia.

Syyrian virallinen kieli on arabia, ja kaupungin nimi on arabiaksi Ayn al-Arab. Periaatteessa kaupungista tulisi käyttää alueen valtakielen eli arabian mukaista nimimuotoa. Sekä koti- että ulkomaisissa uutisissa kaupungista on kuitenkin yleensä käytetty nimiä Kobani ja Kobane, jotka perustuvat paikallisen enemmistökielen, kurdin, mukaiseen nimeen. Monissa Euroopan maissa on rinnan käytössä sekä muoto Kobani että Kobane. Esimerkiksi Ruotsissa, Ranskassa ja Saksassa Kobane (tai Kobané) vaikuttaa olevan hieman Kobania yleisempi, kun taas Britannian lehdistö käyttää enimmäkseen muotoa Kobani.

Kaupungin kurdinkielinen nimi on kansainvälisessä uutisoinnissa niin vakiintunut, että sitä voi käyttää myös suomen kielessä. Nimi kirjoitetaan Kobanê ja äännetään [kobani]. Viimeisen e-vokaalin päällä oleva merkki  (sirkumfleksi)  on hyvä merkitä näkyviin, sillä kirjainten tarkkeet tulisi säilyttää sellaisissa nimissä, jotka kirjoitetaan alkuperäiskielessä latinalaisin kirjaimin.
Kielikello 4/2014
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »