Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2014

Riitta Eronen

Pääkirjoitus

Vapaat sanat

Monen kielenkäyttäjän pitkäaikainen toive toteutui syksyllä, kun Kielitoimiston sanakirja avattiin verkossa vapaasti luettavaksi. Vastaanotto oli innokas, sillä heti ensimmäisellä viikolla sanakirjasta tehtiin yli 120 000 hakua.

Sanakirjaa yleensä ja sähköistä sanakirjaa erityisesti voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin sanojen oikeinkirjoituksen ja merkityksen tarkistamiseen. Tässä lehdessä annetaan ohjeita sanakirjan mahdollisemman monipuoliseen hyödyntämiseen. Sanakirjan toimittajat kertovat myös, miten kielenhuollon viimeaikaiset päätökset näkyvät kirjassa ja millaisia ovat sanakirjan uudet sanat.

Myös muihin Kotimaisten kielten keskuksen julkaisemiin sanakirjoihin – Suomen murteiden sanakirjaan ja Vanhan kirjasuomen sanakirjaan – on saatu täydennystä. Niiden pohjana ovat Kotuksen laajat arkistot, joista tutkijat ja muut kiinnostuneet saavat tietoa myös niistä sanoista, jotka eivät vielä mahdu verkossa oleviin aakkosväleihin.

Sanat kertovat ajasta ja myös käyttäjistään joskus enemmän kuin itse huomaakaan – eivätkä vain sanat, vaan koko kielenkäyttö ja tyyli, olipa kyse puheesta tai tekstistä. Dekkareiden lukijoille on tuttua, miten mm. kielen piirteitä tutkimalla saadaan selville vaikkapa nimettömien kirjeiden kirjoittaja. Myös todellisessa elämässä huijausten ja rikosten selvittämiseen tarvitaan kielentutkimusta. Kyseessä on suorastaan erityinen soveltavan kielitieteen haara, forensinen kielentutkimus. Tästä kiinnostavasta aiheesta kertoo Ulla Tiililä.

Kuluneen vuoden aikana mediassa on puhuttu paljon kielestä, kielenhuollon päätöksistä, normeista ja niiden väljennyksistä. Näkyy, että kieli kiinnostaa. Tämä innostaa valmistautumaan ensi vuoteen, jolloin Kielitoimisto täyttää 70 vuotta. Juuret juontavat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraan ja sen piirissä vuonna 1945 perustettuun ”kielenneuvontatoimistoon”, jonka työtä Kotuksessa jatketaan. 

Mitä sitten tapahtuu juhlavuonna? Kotuksen pitkäaikainen verkkosivujen uudistus saadaan valmiiksi, ja Kielitoimiston ohjepankki avautuu. Tavoitteena on, että kielenkäyttäjät löytävät tarvitsemansa tiedon entistä helpommin ja entistä ajankohtaisempana.

Ihan kaikkea ei sentään julkaista vain verkossa: ensi vuonna ilmestyy myös Kielitoimistossa pitkään tekeillä ollut kieliopillisten rakenteiden vaihtelua kuvaava opas, joka vastaa kielenkäyttäjiä usein askarruttaviin kysymyksiin. Kun Kielikello on yhä paitsi sähköinen myös paperinen lehti, on painetun sanan ystävillekin vielä tarjottavaa.
Kielikello 4/2014
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »