Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2014

Suvi Syrjänen

Kysyttyä

Ajatusviiva ja välit

Kysymys: Ajatusviivan ympärillä käytetään joskus sanavälejä, joskus ei. Onko tähän ohjetta?

Vastaus: Ajatusviivaa käytetään eri tarkoituksiin. Virkkeen välimerkkinä ajatusviiva osoittaa virkkeeseen liittyvän päätelmän, täsmennyksen tai kommentin edellä olevaa täydentäväksi lisäksi ja ajatusviivan molemmille puolille tulee sanaväli: Teatteriesitys kiinnosti lapsia ‒ myös aikuisille riitti katsottavaa.

Ajatusviivaa käytetään myös yhdyssanoissa ja sanaliitoissa yhdistämässä osapuolia ja rajakohtia. Nämä voivat olla vaikkapa ottelun osapuolia (Jokerit‒HIFK), sanakirjan kieliä (suomi‒portugali‒suomi), teoksen tekijöitä (Hakulinen‒Paikkala) tai ääripäitä, kuten aikavälejä, lukumääriä (klo 8.00‒12.15, 35‒45 vuotta) tai reittien päätepisteitä (Helsinki‒Amsterdam). Tällöin viivan ympärillä ei yleensä käytetä sanavälejä.

Sanavälejä voi käyttää selvyyden vuoksi, jos jompikumpi tai molemmat ajatusviivan ympärillä olevat osat ovat sanaliittoja (Suomi ‒ Kap Verde, Costa Rica ‒ El Salvador). Sanaliitolla tarkoitetaan erilleen kirjoitettujen sanojen muodostamaa kokonaisuutta: äidin kieli vrt. yhdyssana äidinkieli. Jos ajatusviivan yhdistämistä osista jompikumpi tai molemmat ovat yhdyssanoja, välilyöntejä ei käytetä (Suomi‒Iso-Britannia).

Jos ajatusviivallinen ilmaus on yhdyssanan alkuosa, se liitetään loppuosaan yhdysmerkillä (15‒25-vuotiaat, Jokerit‒HIFK-ottelu). Jos yhdyssanan osana olevassa ajatusviivailmauksessa on sanavälit ajatusviivan ympärillä, tulee ennen yhdysmerkkiäkin väli (São Paulo ‒ Porto Alegre -ystävyysottelu).

 

 
Kielikello 3/2014
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »