Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2014

Riina Klemettinen

Jokisen eväät

Elämä janottaa

Suomalaisten alkoholinkäyttöä tavataan luonnehtia humalahakuiseksi. Ja totta tosiaan: pullon henki näyttää auttavan tilanteessa kuin tilanteessa. Kun mieli on maassa, turvaudutaan helposti kokovartalopuudutukseen. Vaikeassa valintatilanteessa taas käännytään neuvoa antavan puoleen, ja univaikeudet voitetaan vetämällä korville yömyssy. Jos kurkku tuntuu karhealta, maistuu hömpsy konjakkia – ihan vain lääkkeeksi.

Erityisen otollista aikaa tissuttelulle on kesä. Helteillä märkä maistuu ja kuppia kallistetaan tavallista taajempaan. Vaarana onkin, että putki jää päälle.

Usein kaikki alkaa siitä, että mennään ihan vaan yksille. Mutta onhan sitä sitten tarkemmin ajatellen otettava toisellekin jalalle. Kohta ollaankin jo pienessä sievässä tai ainakin vähän tuiskeessa. Mukavassa laitamyötäisessä jatketaan seuraavaan baariin; iltahan on vielä nuori.

Kierroksen tai parin jälkeen pelti alkaa pienentyä. Keittoa kiskotaan kaksi käsin, ja eipä aikaakaan, kun ollaan jo kunnolla soosissa, kännissä kuin ankka tai peräti ihan naamat. Kun muut on juotu pöydän alle ja lomarahat kurkusta alas, on aika soitella kännipuheluita puolitutuille ja ex-heiloille: ”Mää oon kännissä, missä sää oot?”

Siinä sitä sitten horjahdellaan aamuyöstä kotiin päin kannikat olalla, nakit silmillä ja räkä poskella. Auringon kivutessa taivaalle kumara sen kuin syvenee ja käsikin käy maassa. Viimeiset sadat metrit mennään jo neliveto päällä.

Iltapäivällä herätessä on tukka kipeänä. Vessan peilissä näkyy kaksi tomaattia ja gallonan silmäpussit. Kotimatkasta ei ole mitään muistikuvaa, kun filmi on katkennut jo hyvissä ajoin ennen puolta yötä. Jos kanuuna on kerta kaikkiaan kestämätön, voi kohmeloa loiventaa korjaussarjalla. Takatuupparin avulla selättää ehkä kiisselin vetämisestä seuranneen jysärin, mutta mikä avuksi moraaliseen krapulaan eli morkkikseen? No tuikku murheeseen tietenkin. Eiköhän lähdetä ihan vaan yksille!

Kesän känniränni ja vuosisadan kankkunen ovat jo kaukana takanapäin. On aika kiertää korkki kiinni. Tipattomalla olo liitetään usein tammikuuhun, jolloin halutaan katkaista pikkujouluajasta vuodenvaihteeseen kestävä juhlakausi. Mikään ei kuitenkaan estä valkaisemasta nenää muulloinkin, kuten kostean kesäloman jälkeen.

Toisaalta syksy on jo ovella, ja pian on taas käyttöä sisäiselle villapaidalle.

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja.
Kielikello 3/2014
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »