Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2014

Laura Niemi

Kysyttyä

Joogaa

Kysymys: Kirjoitetaanko joogalajien nimet isolla vai pienellä alkukirjaimella? Entä kirjoitetaanko ne yhteen vai erilleen?

Vastaus: Joogalajien nimitykset kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, koska ne eivät ole erisnimiä. Ne kirjoitetaan suomessa myös yhteen, vaikka muissa kielissä ne olisivat kahden sanan liittoja. Esimerkiksi hathajooga on englanniksi hatha yoga.

Sellaisissa joogalajien nimissä, joiden alkuosana on suomenkielinen sana, yhdysmerkkiä ei tarvita: saunajooga, laulujooga. Useimmiten alkuosana on kuitenkin alun perin sanskritista kulkeutunut sitaattilaina. Silloin yhdysmerkin käyttö riippuu käsitteen tuttuudesta. Tunnetuimmat lajit on tapana kirjoittaa ilman yhdysmerkkiä: astangajooga, hathajooga, rajajooga. Harvinaisemmat lajit, kuten iyengar-joogan tai bikram-joogan, voi kirjoittaa yhdysmerkillisinä. Yhdysmerkkiä kannattaa käyttää myös silloin kun nimi on vaikeasti hahmotettava. Esimerkiksi yin-joogan, iyengar-joogan tai sahaja-joogan nimi on helpompi lukea, kun osien välissä on yhdysmerkki.

Osa nimistä poikkeaa paljon suomen äänne- ja kirjoitusjärjestelmästä. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi rajajooga ja sahaja-jooga. Jos ne kirjoitettaisiin alkuperäkielen ääntämyksen mukaisesti, voisivat kirjoitusasuja olla myös radžajooga ja sahadžajooga.  Nimitys Sahaja Yoga ja siihen yhdistettävä meditaatiotekniikka sekä siihen liittyvä informaatio kaikissa muodoissaan on rekisteröimällä suojattu maailmanlaajuisesti. Rekisteröinnin tarkoitus on estää mahdollinen taloudellinen hyötyminen tiedosta, joka on kaikkialla ilmaista.  Sahaja Yoga -tapahtumia on ympäri maailmaa, ja niistä kerrottaessa käytetään kansainvälistä kirjoitusasua.

 

Kirjoittaja työskentelee Kielitoimistossa.
Kielikello 2/2014
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »