Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2014

Ulla Tiililä

Uutisia

Seminaari virkakielestä ja kirjoittamisesta

Tietojärjestelmistä ja kirjoittamisesta puhuttiin seminaarissa, joka järjestettiin 14.1.2014 osana Kotimaisten kielten keskuksen ja valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hankkeen yhteistyötä. Virkakielihän ei useinkaan ole tulosta yksittäisen virkailijan kyvyistä ja asenteista, vaan  monet  ongelmat johtuvat kirjoittamiseen liittyvistä teknisistä järjestelmistä ja niiden rajoituksista. Ilman järjestelmien ja valmiiden vakiotekstien apua ei kuitenkaan olisi mahdollista laatia niitä miljoonia tekstejä, joita hallinnossa nykyään on tehtävä. Seminaarissa keskusteltiin siitä, miten tietojärjestelmät vaikuttavat viranomaisten tuottamiin teksteihin ja virkakieleen. Tilaisuudessa muistutettiin, että kehitystyö on aloitettava jo tietojärjestelmien hankintavaiheessa: järjestelmistä tehtävien sopimusten olisi sallittava vakiotekstien muutokset joustavasti ja kohtuuhintaan.

Aihetta käsiteltiin kahden paneelin ja alustusten voimin, ja keskustelijoina oli eri alojen tutkijoita ja virastojen asiantuntijoita, esimerkiksi Kelasta, Kevasta ja Oikeusrekisterikeskuksesta. Tilaisuuden tavoitteena oli tuoda ensimmäistä kertaa näkyväksi vakioteksteihin pohjautuva kirjoittaminen. Ilmiötä ei ole tunnettu hyvin edes virastojen sisällä, minkä vuoksi esimerkiksi kehittämistoimet on saatettu suunnata väärin. (Aiheesta enemmän Kielikellossa 3/2005.)
Kielikello 1/2014
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Valmiit tekstipohjat kirjoittamisen apuna (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »