Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2014

Riitta Eronen

Pääkirjoitus

Uutisaiheena kieli

Milloin viimeksi kieliasiat ovat ylittäneet uutiskynnyksen yhtä tiuhaan kuin alkuvuonna 2014? Näin kävi, kun opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämä työryhmä tammikuun lopussa luovutti opetusministerille Hyvän virkakielen toimintaohjelman, jonka pontimena oli hallitusohjelmaan kirjattu tavoite viranomaiskielen parantamisesta. Työryhmän sihteerinä toiminut Aino Piehl kertoo tässä lehdessä ohjelmasta ja siihen sisältyvistä käytännön ehdotuksista, jotka koskevat sekä lainsäädäntöä että yksittäisten virastojen toimintatapoja.

Odotettuakin kiihkeämpi keskustelu alkoi, kun suomen kielen lautakunta helmikuussa hyväksyi aiemmin puhekielisenä pidetyn rakenteen alkaa tekemään ennen ainoana oikeana pidetyn alkaa tehdä -rakenteen rinnalle. Aiheesta tuntui olevan sanottavaa kaikilla uutistoimittajista sarjakuvapiirtäjiin, verkkokeskustelijoista puhumattakaan. Tämä todistaa, miten tärkeää kieli käyttäjilleen on ja miten paljon siitä välitetään. Kielikello kertoo (s. 4), miksi ohjetta kuitenkin muutettiin, ja myös siitä, mihin normi alkujaan oli perustunut ja miten muotoutunut niin ehdottomaksi.  

Viranomaiskieleen kuuluu uusien nimien luominen ja olemassa olevien asiallinen ja luotettava käyttäminen. Aina ei vain ole selvää, mikä on virallinen, mikä taas epävirallinen nimi. Niiden erottaminen on tarpeen myös vaikkapa historiankirjoituksessa ja sukututkimuksessa. Asiaa valaisevasta Sirkka Paikkalan kirjoituksesta selviää sekin, miksi ja mihin tarkoituksiin tarvitaan virkakielen toimintaohjelmassa esitettyä paikannimilakia.

Nimitietoa tarvitaan myös päivänpolttavien uutistapahtumien vuoksi. On tärkeää, että kielen- ja nimistönhuollolla on antaa ohjeet Ukrainan kriisiä koskevissa uutisissa tarvittaviin nimiin.

Vierasnimiä ja vierassanoja saadaan suomeen eri aloilta, joista kansainvälisimpiä on musiikki. Miten sen piiriin kuuluvat käsitteet ja sanat kotiutetaan suomeen, suomentamalla vai suomeen mukauttamalla? Tätä selvittää Taru Kolehmainen artikkelissaan Apua musiikista kirjoittavalle. Kirjoituksessa etsitään myös vastauksia musiikkityylien luokitteluun: mikä oikeastaan on klassista, mikä kevyttä ja mikä vakavaa?  

Musiikkiaiheesta on kirjoitettu Kielikellossa jo 1980-luvulla. Kiinnostuneet pääsevät nyt helposti lukemaan tuon aikaisemman artikkelin samoin kuin suuren määrän muitakin lehdessä jo vuodesta 1968 alkaen julkaistuja kirjoituksia. Iloisena kieliuutisena nimittäin kerrotaan, että Kielikellon sähköinen arkisto avataan kaikkien luettavaksi Mikael Agricolan ja suomen kielen päivänä 9. huhtikuuta 2014. 
Kielikello 1/2014
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »