Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2013

Riitta Eronen

Kielivoimistelua

Hakala, Ilmari

Aikamme sanoja

Tunnistatko seuraavat uudet ilmaisut?

1. baarihyppely

2. hulailu

3. jauholeipomo

4. mimmikirjallisuus

5. rahakoira

6. sirkkapatukka

7. tiedonharavointi

8. 5:2-dieetti

9. vlogi

10. Yt.

 

Vastaukset

1. Leikillinen ilmaus baarihyppely tarkoittaa baarikierrosta, baarista baariin kiertelyä. Sana yhdistyy meillä sanaan saarihyppely, jolla on kuvattu saarelta toiselle matkaamista esim. Kreikassa. Kyseessä lienee kuitenkin käännös englannin sanasta bar-hopping

2. Hulailu on liikuntamuoto tai tanssi, jossa pyöritetään hulavanteita. Lajia kutsutaan myös hulavanteiluksi sekä englannin sanojen hoopdancing ja hooping mukaan hooppaukseksi. Alun perin hula on havaijilainen tanssi.

3. Jauholeipomo on perinteinen leipomo, jossa kaikki (siis taikinakin) tehdään alusta pitäen itse. Sanaa on alettu käyttää erotukseksi liikkeiden yhteydessä toimivista paistopisteistä, ”leipomoista”, joissa käytetään puolivalmisteita. Jälkimmäisten nimitykseksi onkin ehdotettu sanaa paistamo.

4. Mimmikirjallisuudella tarkoitetaan viihteellistä, varsinkin nuorille naisille suunnattua kirjallisuutta, jonka nimitys englanniksi on chick lit (Kielikello 3/2013: Chick lit.)  Vastaavaa romanttista elokuvan lajityyppiä taas on nimitetty mimmielokuvaksi tai mimmileffaksi; se on käännös englannin kielen ilmaisusta chick flick.

5. Rahakoira on koulutettu haistamaan setelit, ja sitä käytetään tullissa matkustajien laittomien rahakätköjen paljastamiseen. 

6. Sirkkapatukka (hyönteispatukka) on ihmisravinnoksi tarkoitettu tuote, joka vastaa YK:n haasteeseen lisätä hyönteissyöntiä myös länsimaissa.

4_13_hyonteissyonti.jpg

7. Tiedonharavointion Tietotekniikan termitalkoiden suositus englannin termin data scraping ~ data harvesting suomennokseksi.Se tarkoittaa tietojen automaattista kokoamista tekstiaineistosta. Verkkosivujen haravointi (engl. web scraping, web harvesting, screen scraping) on tiedonharavointia, jossa tietoja kerätään verkkosivuilta. Tiedonlouhinta (engl. data mining) taas onlaajojen rakenteisten tietoaineistojen läpikäymistä merkittävän informaation löytämiseksi. (www.tsk.fi. )

8. Vuoden 2013 muodikkain laihdutuskeino oli 5:2-dieetti, jonka mukaan syödään erittäin kevyesti kahtena ja normaalisti viitenä päivänä viikossa. Dieettiä on nimitetty myös pätkäpaastoksi (ks. Kuukauden sanat 2013, syyskuu Kotuksen verkkosivuilla). 

9. Vlogi on lyhentymä sanasta videoblogi;  videoblogata  = puhua kameralle ja julkaista tuotos videona verkossa.  Videoblogi koostuu pääasiassa videoista, mutta voi sisältää myös kuvia ja tekstiä.

10. Lyhennettä  Yt. on alettu käyttää mm. sähköpostiviestien lopputervehdyksenä sanaparin  ”ystävällisin terveisin” sijasta. Ennestään lyhenteellä yt. on merkitys ’yhteistoiminta’.  

 

Sanat on poimittu Kotimaisten kielten keskuksen nykykielen sanatietokannasta ja Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoista (www.tsk.fi).
Kielikello 4/2013
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Chick lit (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »