Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2013

Aino Piehl

Uutisia

Selge keele konverents Virossa

Tallinnassa järjestettiin 26.9. ensimmäinen laaja selkeän kielen konferenssi, aiheena erityisesti säädös- ja tuomioistuinkielen ymmärrettävyys. Viron kielen instituutin, Viron toimittajaliiton ja Euroopan komission järjestämä konferenssi herätti valtavaa kiinnostusta: sinne oli ilmoittautunut 300 osanottajaa. Presidentti Toomas Ilves lähetti konferenssiin tervehdyksensä, mutta ei voinut osallistua ulkomaanmatkan vuoksi.

Konferenssissa kuultiin kokemuksia selkeän kielen merkityksestä Virosta ja muualta. Asianajaja Allar Jõks pohti, kelle lait pitäisi kirjoittaa, kansalaisille vai asiantuntijoille. Vastaus ei hänen mukaansa ole helppo, mutta ehkä jonkinlainen kannanotto on, että korkein oikeus ratkaisee tulkintaongelman usein sanan tavallisen merkityksen mukaan.

Itävaltalainen Martin Foessleitner esitteli viestinnän periaatteita. Hyvä viesti on kuin espresso: strong, short, simple, sweet. Hän korosti visuaalisen ilmaisun merkitystä. Virolaisessa konferenssissa hyödynnettiin tietysti tietotekniikkaa. Foessleitner kehotti osallistujia esittämään Viron perustuslain ensimmäisen pykälän niin, että seitsenvuotiaskin ymmärtää. Yleisö lähetti tulkintansa älypuhelimistaan konferenssin verkkosivulle.

Konferenssin kotisivu: http://selgekeel.ee.
Kielikello 4/2013
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »