Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2013

Sari Maamies

Kysyttyä

Pian aikaa tulee sade

Kysymys: Mitä tarkoittaa ilmaus pian aikaa?

Vastaus: Nykysuomen sanakirjan (ilmestyi 1951–61) mukaan ilmauksen pian aikaa merkitys on ’mahdollisesti, kenties, ehkä(pä)’, esimerkiksi Voitaisiin pian aikaa luulla sinun erehtyneen. Sanakirjan mukaan ilmaus kirjoitetaan tavallisemmin erikseen. Nykysuomen sanakirjan jälkeen ilmestyneissä sanakirjoissa pian aikaa ei esiinny.

Nykysuomen sanakirjan arkisto – joka sisältää sanakirjan pohjana käytetyn laajan aineiston – osoittaa, että pian aikaa -ilmausta on käytetty melko yleisesti ainakin 1900-luvun alkupuolella. Käytössä on myös muoto pianaikaan. Seuraavat esimerkit ovat Nykysuomen sanakirjan arkistosta:

Taitavan silmän pitää niitä [suksia] valitseman, muuten on mahdollista, että saat sukset, jotka ovat kaltot, sivukäyrät, ylen oksaiset, pullot tahi liiaksi jalkavat tai on niissä muita vikoja, jotka pian aikaa tekevät suksesi kerrassaan kaluttomiksi (Hugo Rich. Sandberg 1891: Hiihtourheilu Suomessa).

Isäntä veisteli miehille: ”Jos te aiotte näin hassusti huhtoa, loppuu minulta pianaikaa metsä ” (Aho, Hajamietteitä kapinaviikoilta III, 1918, s. 115).

Jos täällä olisi yksinään sydänyöllä, niin pianaikaan voisi tätä joku haaveksiva runoniekka pitää kummitustalona (Ilmari Jäämaa, Sininen norsu, 1933, s. 25).

Murteissakin pian aikaa eri variantteineen on tunnettu:

Kyllä se pianaikaa tullee saje (Kittilä). | Pianaikaa mäkim meen tuanne Amerikkahan ja jätän nua ämmät tännet taloa asumhan (Laihia).

Murretiedoissa merkitykseksi mainitaan useimmiten ’ehkä, mahdollisesti, kenties’, mutta myös ’pian, kohta’: Pian aikaa [= piakkoin] tullee lähtö kans (Loimaa). Suomen lähisukukielessä virossa sanalla peaaegu on puolestaan merkitys ’lähes, melkein’.

 
Kielikello 3/2013
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »